Home / EKONOMIKA / Zamestnávatelia musia odovzdávať výkazy za zamestnancov aj počas koronakrízy, upozorňuje Sociálna poisťovňa

Zamestnávatelia musia odovzdávať výkazy za zamestnancov aj počas koronakrízy, upozorňuje Sociálna poisťovňa

3.6.2020 (Webnoviny.sk) – Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnávateľov, že sú aj počas koronakrízy povinní pravidelne zasielať mesačné výkazy do Sociálnej poisťovne.

Poistné treba vykazovať

„Vykázať poistné a predložiť mesačný výkaz poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie sú zamestnávatelia povinní aj v prípade, že v čase pandémie si úhradu poistného odložili (za marec, za máj) alebo ho majú odpustené (za apríl),“ uviedol v tlačovej správe hovorca poisťovne Peter Višváder.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Na tejto povinnosti sa podľa neho nič nezmenilo, poistné treba vykazovať v zákonom stanovených termínoch, v rovnakej štruktúre a forme.

Zachovaný zostáva aj spôsob vykazovania, zamestnávateľ tak vykazuje poistné za zamestnávateľa aj za zamestnanca.

Odoslali tisíce upozornení

„Napriek tomu, že má odložené alebo odpustené odvody za časť zamestnávateľa, nevykazuje z tohto dôvodu nulové poistné, keďže za zamestnanca poistné naďalej uhrádzal a uhrádza,“ informuje poisťovňa.

Sociálna poisťovňa odoslala minulý mesiac 9 349 esemesiek a e-mailov, v ktorých upozornila 5 687 zamestnávateľov na neodovzdané povinné mesačné výkazy za zamestnancov. Išlo o výkazy za marec tohto roka.

„Na základe upozornenia 1 030 zamestnávateľov zaslalo do Sociálnej poisťovne mesačný výkaz poistného, čo je viac ako 18 %,“ uviedol Višváder.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, sociálne odvody
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnávatelia musia odovzdávať výkazy za zamestnancov aj počas koronakrízy, upozorňuje Sociálna poisťovňa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *