Home / SVET / Španielsky premiér chce požiadať o predĺženie núdzového stavu v krajine, malo by byť posledné

Španielsky premiér chce požiadať o predĺženie núdzového stavu v krajine, malo by byť posledné

31.5.2020 (Webnoviny.sk) – Španielsky premiér Pedro Sánchez požiada parlament o posledné predĺženie núdzového stavu v krajine. Malo by to podľa neho byť „definitívne posledné predĺženie o 15 dní“.

Súčasný núdzový stav, ktorý sa skončí 7. júna, umožnil vláde zaviesť prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. O jeho predĺženie požiada v nasledujúcich dňoch. Práve vďaka obmedzeniam pritom Španielsko dokázalo dostať pandémiu ochorenia COVID-19 na svojom území pod kontrolu.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa Sáncheza bude súčasťou posledného predĺženia núdzového stavu aj vrátenie kontroly nad zdravotnou starostlivosťou regiónom, ktoré ukázali najväčší progres. Centrálna vláda pritom reguluje uvoľňovanie opatrení podľa toho, ktoré oblasti majú najmenej infekcií a sú lepšie pripravené na prípadnú druhú vlnu. „Sme už takmer v bezpečí,“ vyhlásil.

Momentálne sa pritom sústredia na to, aby sa im vírus opäť nevymkol spod kontroly, zatiaľ čo znovu štartujú ekonomiku, ktorá sa podľa Sáncheza tento rok scvrkne o vyše 9 % a na zotavenie bude potrebovať asi dva roky.

Španielsko patrí medzi krajiny najhoršie zasiahnuté pandémiou. Podľa štatistík americkej Johns Hopkins University v krajine potvrdili vyše 239-tisíc prípadov nákazy a viac ako 27-tisíc úmrtí.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v Španielsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Španielsky premiér chce požiadať o predĺženie núdzového stavu v krajine, malo by byť posledné © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *