Home / EKONOMIKA / Na Slovensku sa trend nemení, ľudí pracujúcich ako SZČO výrazne neubúda

Na Slovensku sa trend nemení, ľudí pracujúcich ako SZČO výrazne neubúda

1.5.2020 (Webnoviny.sk) – V minulom roku na Slovensku pracovalo 386-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), čo predstavovalo 15 percent z celkového počtu pracujúcich. Vo svojej analýze na to upozornila analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Situácia sa mení

„Za posledných desať rokov sa situácia výrazne nezmenila. V roku 2009 ich bolo totiž 367-tisíc a z celkového počtu pracujúcich obyvateľov SR tvorili 16 %,“ uviedla v tlačovej správe.

Na Slovensku je medzi SZČO takmer 2,5-násobne viac mužov ako žien. Kým samostatne zárobkovo činní muži tvorili zo všetkých pracujúcich mužov 19 %, v prípade žien išlo iba o podiel na úrovni 10 %.

Viac o téme koronavírus

Medzi mužmi podľa analytičky prevládajú remeselníci, ktorých bolo vlani až 107-tisíc. Podľa údajov a klasifikácie Eurostatu nasledujú manažéri, špecialisti a technici, pričom počet v každej spomenutej oblasti je vyšší ako 30-tisíc mužov.

V prípade žien prevládajú živnostníčky z oblasti predaja a služieb, ktoré Eurostat eviduje v počte 49-tisíc.

Najviac SZČO je v Poľsku a v Čechách

V Európskej únii predstavuje podiel SZČO na celkovom počte pracujúcich 14 %. Najvyšší podiel evidujú v Grécku (na úrovni 29 %) a v Taliansku (21 %).

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Spomedzi krajín V4 majú vyšší podiel SZČO ako u nás Poľsko (18 %) a Česká republika (16 %).

Naopak, v Maďarsku sa podieľajú živnostníci, samostatne hospodáriaci roľníci či osoby vykonávajúce slobodné povolanie na celkovom počte pracujúcich iba 11 %.

V EÚ pracuje na SZČO viac mužov ako žien

Najnižší podiel SZČO (na úrovni menej ako 10 %) evidujú v Nemecku, Dánsku a Luxembursku. „V každej ekonomike Európskej únie platí, že medzi SZČO prevládajú muži,“ uviedla Sadovská.

V únii je v rámci SZČO počet mužov dvojnásobne vyšší ako počet žien. Najvýraznejší rozdiel je v Írsku, kde muži svojim počtom trojnásobne prevyšujú ženy.

Naopak, v Lotyšsku je rozdiel najnižší, nakoľko samostatne zárobkovo činných mužov je iba o 30 % viac ako žien.

Viac k témam: analýza, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku sa trend nemení, ľudí pracujúcich ako SZČO výrazne neubúda © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *