Home / EKONOMIKA / Prepúšťanie počas pandémie sa zrýchľuje, v USA pribudlo viac ako šesť miliónov nových nezamestnaných

Prepúšťanie počas pandémie sa zrýchľuje, v USA pribudlo viac ako šesť miliónov nových nezamestnaných

2.4.2020 (Webnoviny.sk) – Viac ako 6,6 mil. Američanov minulý týždeň požiadalo o dávky v nezamestnanosti, čím sa zdvojnásobil rekord z predchádzajúceho týždňa. Považuje sa to za znak toho, že prepúšťanie počas epidémie koronavírusu sa zrýchľuje.

Viac o téme: Koronavírus

Miera nezamestnanosti výrazne stúpne

Rast počtu nových nezamestnaných viedol mnohých ekonómov k predpovedi, že do konca apríla v USA stratí prácu až 20 mil. ľudí. Miera nezamestnanosti v krajine by mohla tento mesiac stúpnuť až na 15 percent.

Doterajší rekord v nezamestnanosti v USA bol počas hlbokej recesie v roku 1982 na úrovni 10,8 percenta.

Kongres rozšíril systém podpory

Americký Kongres v rámci záchranného ekonomického balíka v sume 2,2 bil. USD výrazne rozšíril systém podpory v nezamestnanosti. Dávky v nezamestnanosti sa zvyšujú o 600 USD týždenne nad rámec toho, čo prijímatelia dostávajú od jednotlivých štátov.

To umožní mnohým pracovníkom s nízkymi príjmami zvládnuť výdavky a dokonca zväčšiť ich kúpnu silu a podporiť ekonomiku. V piatok americká vláda zverejní správu o vývoji nezamestnanosti za marec. Ekonómovia prognózujú, že správa ukáže stratu 145 tis. pracovných pozícií.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v USA, nezamestnanosť, podpora v nezamestnanosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Prepúšťanie počas pandémie sa zrýchľuje, v USA pribudlo viac ako šesť miliónov nových nezamestnaných © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *