Home / POLITIKA / Nové byty v Jeruzaleme: Netanjahu schválil výstavbu tisíce židovských bytových jednotiek

Nové byty v Jeruzaleme: Netanjahu schválil výstavbu tisíce židovských bytových jednotiek

V minulosti sa premiér Benjamin Netanjahu kvôli medzinárodnému tlaku, ktorý je proti izraelskej výstavbe vo východnom Jeruzaleme, zdržal rozširovania týchto štvrtí.

Predseda vlády Benjamin Netanjahu vo štvrtok oznámil, že schválil tisíce nových stavebných povolení pre dve izraelské štvrte vo východnom Jeruzaleme.

Podľa Netanjahua získa Har Homa 2 200 nových bytových jednotiek a Givat Hamatos 4 000.

V Har home žije približne 40 000 Izraelčanov a očakáva sa, že nové bytové jednotky vytvoria priestor pre zhruba 10 000 ďalších.

V minulosti sa premiér Benjamin Netanjahu zdržal rozširovania týchto štvrtí kvôli medzinárodnému tlaku, ktorý je proti izraelskej expanzii vo východnom Jeruzaleme.

„Har Homu som založil, keď som sa prvýkrát v roku 1997 stal premiérom. Vtedy proti želaniu celého sveta, a dnes som rád, že sa ďalej rozširuje,“ uviedol Netanjahu. „Po celé roky sa vlády stavali proti tejto výstavbe a výstavbe v Givat Hamatos a teraz tam staviame.“

Podľa týchto plánov bude postavených aj 1 000 bytových jednotiek pre arabské obyvateľov v okolí.

„Budeme tu v Jeruzaleme spoločne žiť v mieri, v prepojenom a vybudovanom Jeruzaleme, spájame všetky časti zjednoteného Jeruzalema, odstránil som hranice a tu sa Jeruzalem buduje priamo pred našimi očami. Iní o tom hovoria – my to robíme,“ povedal Netanjahu.

Podľa očakávania sa toto rozhodnutie stretlo ako s potleskom, tak i kritikou zo všetkých strán.

„Je to veľká správa pre mesto a najmä pre mladé rodiny,“ povedal starosta Jeruzalema Moshe Leon. „Som hrdý na to, že sme sa dožili doby, kedy sme na ceste k budovaniu Jeruzalema a položili sme na Sione ďalší kameň.“

Pro-palestínska mimovládna organizácia Peace Now nazvala tento krok „jasným dôkazom“, že sa Netanjahu snaží podkopať dvojstranne riešenie.

„Plánovaná výstavba vrazí klin do stredu palestínskeho rozrastania miest – teda medzi Ramalláhom a východným Jeruzalemom, a ako taká bude brániť zriadeniu palestínskeho štátu s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme,“ uviedla vo svojom vyhlásení táto extrémne ľavicová organizácia.

„Netanjahu vedie Izrael k realite dvoj národnostného štátu apartheidu a ohrozuje tak sionistický projekt,“ uvádza toto vyhlásenie.

 

Zdroj: World Israel News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *