Home / POLITIKA / Nemecko podporilo Izrael pred Medzinárodným trestným tribunálom.

Nemecko podporilo Izrael pred Medzinárodným trestným tribunálom.

Berlín hovorí, že tento súd nemá právomoc na prejednávanie prípadu vojnových zločinov proti židovskému štátu.

Nemecko podalo k Medzinárodnému trestnému tribunálu (ICC) pred piatkovou lehotou „amicus“, kde podporilo postoj Jeruzalema, že tribunál nemá právomoc riešiť žaloby za vojnové zločiny podane palestínsku stranou.

Berlín súhlasí s jedným z hlavných argumentov Izraela proti právu súdu rozhodnúť vo veci: Neexistuje nič také ako „štát Palestína“ a keďže v Haagu môžu vznášať obvinenia iba štáty, mal by byť tento prípad zastavený.

Okrem toho uviedlo, že „palestínskeho štátu a stanovenie územných hraníc možno dosiahnuť iba priamym rokovaním medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi“.

Hovorca Knessetu Yuli Edelstein, ktorý sa minulý týždeň v tejto záležitosti s nemeckými vodcami stretol, vyjadril svoje potešenie nad touto správou.

„Najsilnejší štát Európskej únie stojí tvárou v tvár palestínskemu podnecovaniu a pokrytectvu OSN proti Izraelu,“ uviedol. „Izrael bude naďalej bojovať za spravodlivosť a nedovolí Abbásovi, aby pokračoval vo svojej celosvetovej klamlivej kampani.“

Podpora najväčšej krajiny v EÚ je súčasťou trendu, v ktorom sa Nemecko v otázke palestínsko-izraelského problému približuje postoju Jeruzalema, napísal v nedeľu v Israel Hayo Eldad Beck.

Pred necelým rokom nemecký veľvyslanec v OSN a bývalý zahraničný tajomník porovnal Izrael so Severnou Kóreou a tvrdil, že sú židovské komunity v Judei a Samárii nezákonné.

Odvtedy nemecký parlament definoval hnutie BDS ako neodmysliteľne antisemitské a vyzval na zastavenie všetkého vládneho financovania orgánov s ním spojených. Prijal nezáväzné uznesenie k zastaveniu rozlišovania medzi „politickým“ a „vojenským“ krídlom iránskeho teroristického zástupcu – Hizballáhu. Aj vláda v poslednej dobe vyjadruje silnejšiu kritiku iránskych krokov k obohateniu uránu nad rámec toho, čo je povolené v jadrovej dohode z roku 2015.

Beck pripisuje pomalú zmenu niekoľkým faktorom, vrátane pevnej proizraelskej americkej politiky, vlny islamských teroristických útokov, ktoré v posledných niekoľkých rokoch zasiahli Nemecko aj Európu, a uznanie, že Nemecko môže ťažiť z partnerstva s Izraelom v mnohých odboroch.

Interná politická zmena tu však zanechala svoj odtlačok, povedal. Vzostup krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko, ktorá aby odstránila obavy, že je antisemitská, rozhodla sa pre podporu Izraela, donútila väčšinu ostatných strán, aby tiež prejavili svoje činy, nie len deklaráciu, že podporujú židovský štát.

Hlavný žalobca Medzinárodného trestného súdu, Fauda Bensouda, pred niekoľkými mesiacmi v prípravnom konaní požiadala súd, aby rozhodol, či má Palestína právne postavenie štátu, aby sa v tomto prípade mohla pohnúť dopredu.

Päť ďalších krajín – Rakúsko, Česká republika, Maďarsko, Brazília a podľa Channel 12 tiež Uganda – takisto požiadalo o povolenie podať právne argumenty proti jurisdikcii súdu.

Ak im to bude umožnené, potom budú musieť do 16. marca predložiť svoje argumenty v prospech Izraela

 

Zdroj: World Israel News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké zbrane pre Ukrajinu už sú v Nemecku a Poľsku, medzi prvými dodávkami budú granáty

Spojené štáty americké chystajú dodať Kyjevu nový balík vojenskej podpory.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *