Home / POLITIKA / NATO by sa mohlo viac angažovať na Blízkom východe, od Trumpa je to však neočakávaná požiadavka

NATO by sa mohlo viac angažovať na Blízkom východe, od Trumpa je to však neočakávaná požiadavka

9.1.2020 (Webnoviny.sk) – Prezident Donald Trump žiada Severoatlantickú alianciu, aby sa viac angažovala na Blízkom východe. Je to pritom dosť neočakávaná požiadavka od prezidenta, ktorý v minulosti spochybnil relevanciu transatlantickej aliancie a rozchádza sa v názoroch na prístup k Iránu s niektorými jej členmi.

Trump nespresnil, aké ďalšie angažovanie sa od 29-člennej organizácie očakáva. Avšak v decembri vyzval svojich spojencov z NATO, aby spravili viac pre boj proti zvyškom Islamského štátu a zopakoval aj svoju dlhodobú požiadavku, aby prijali späť zahraničných bojovníkov zo svojich krajín a súdili ich doma.

“Požiadam NATO, aby sa viac zapojilo do blízkovýchodného procesu,“ povedal v stredu v prvom verejnom vyjadrení k iránskym útokom na iracké základne. Raketové útoky si nevyžiadali žiadne obete na strane amerických ani irackých vojakov.

Loading…

Trump v stredu telefonicky diskutoval o situácii aj s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom. „Dohodli sa na tom, že NATO by mohlo viac prispieť k regionálnej stabilite a boju proti medzinárodnému terorizmu,“ uviedla aliancia vo vyhlásení. Stoltenberg predtým iránsky raketový útok na americké jednotky v Iraku odsúdil a dodal, že vývoj udalostí sledujú.

Viac k témam: Blízky východ, Zabitie Kásema Solejmáního
Zdroj: Webnoviny.sk – NATO by sa mohlo viac angažovať na Blízkom východe, od Trumpa je to však neočakávaná požiadavka © SITA Všetky práva vyhradené.

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *