Home / SLOVENSKO / Špecializovaná firma začne práce v prešovskej bytovke, okolie bude evakuované a mesto vydalo zákaz

Špecializovaná firma začne práce v prešovskej bytovke, okolie bude evakuované a mesto vydalo zákaz

15.12.2019 (Webnoviny.sk) – S asanačnými prácami na výbuchom zničenom bytovom dome na Mukačevskej ulici 7 v Prešove plánuje špecializovaná stavebná firma z Českej republiky začať v pondelok 16. decembra približne o pol deviatej ráno. Práce budú sprevádzať špeciálne bezpečnostné opatrenia. Ich súčasťou bude rozšírenie bezpečnostnej zóny, dočasná evakuácia ľudí z okolitých bytoviek a aj zákaz vstupu na strechy v meste za účelom pozorovania, fotografovania či natáčania prác.

Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. Zatiaľ však podľa hovorcu nie je rozhodnuté, či budovu odstránia celú.

Nepôjde o klasickú demoláciu

Ako uviedol, časti zdevastovanej bytovky budú likvidovať pomocou špeciálneho stroja so 68-metrovým ramenom, vďaka čomu bude môcť odstraňovanie panelov prebiehať v dostatočne bezpečnej vzdialenosti od bytového domu. „Ako prvé je potrebné odstrániť najvyššie poschodia, ktoré zostali po výbuchu najviac poškodené. Nepôjde však o klasickú demoláciu, ale o záchranné práce za účelom odstránenia následkov výbuchu a požiaru,“ zdôraznil Tomek.

Pracovníci špecializovanej stavebnej firmy podľa jeho slov chcú od začiatku postupovať obzvlášť opatrne, pretože budova je značne poškodená. „Rozhodli sa preto prijať viacero bezpečnostných opatrení, pomocou ktorých chcú eliminovať akékoľvek riziká súvisiace s odstraňovaním jednotlivých častí bytovky,“ informoval hovorca. V spolupráci so statikmi preto vytýčili bezpečnostné zóny, do ktorých počas asanačných prác nebudú mať prístup žiadni ľudia. „Priestor v okolí bytovky číslo 7, ktorý je v súčasnosti oplotený a strážený, sa preto z bezpečnostných dôvodov čiastočne rozšíri,“ uviedol Tomek.

Informácie na webovej stránke mesta

Obyvatelia Mukačevskej ulice z vchodov číslo 3, 5, 9, 11 a 13 sa z dôvodu bezpečnosti počas asanačných prác nemôžu zdržiavať vo svojich bytoch. V pondelok 16. decembra do 8. hodiny preto všetci ľudia žijúci v týchto vchodoch musia opustiť svoje byty. „Presné pokyny nájdu obyvatelia Mukačevskej ulice aj na vchodových dverách do svojich bytových domov, na web stránke mesta Prešov a na web stránke spoločnosti Spravbytkomfort,“ konkretizoval hovorca.

Na dodržiavanie týchto pokynov budú dohliadať príslušníci mestskej polície. Záchytným miestom pre ľudí, ktorí cez deň nemajú kam ísť, bude Denné centrum Družba na Sídlisku III. Obyvatelia vchodov č. 3, 5, 11 a 13 sa môžu od 17. hodiny vracať späť do svojich bytov. Tieto pokyny platia pre pondelok 16. a utorok 17. decembra. „Ďalšie pokyny pre obyvateľov Mukačevskej ulice týkajúce sa nasledujúcich dní budú priebežne aktualizované na uvedených web stránkach,“ dodal Tomek.

Pripravení budú aj plynári a elektrikári

Od začiatku asanačných prác budú v pohotovosti záchranári a pracovníci elektrární aj plynární, ktorí sa budú nachádzať v dostupnej vzdialenosti od likvidovaného bytového domu a budú pripravení v prípade potreby zasiahnuť. Polícia zároveň zakazuje všetkým obyvateľom mesta Prešov vstup na strechy akýchkoľvek budov v meste za účelom pozorovania, dokumentovania, fotografovania alebo nakrúcania priebehu asanačných prác na bytovom dome. „Priestor bude monitorovaný policajným dronom a v prípade porušenia tohto zákazu budú občania zákonne sankcionovaní,“ zdôraznil Tomek.

Nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má sedem potvrdených obetí, jedna osoba je stále nezvestná. Požiar, ktorý po výbuchu plynu vznikol v piatok 6. decembra krátko po 12:00, sa hasičom podarilo zlikvidovať až v sobotu ráno. Nútene sú stále evakuovaní obyvatelia 69 bytov. V meste naďalej platí mimoriadna situácia.

Viac k témam: výbuch plynu, Výbuch plynu v Prešove
Zdroj: Webnoviny.sk – Špecializovaná firma začne práce v prešovskej bytovke, okolie bude evakuované a mesto vydalo zákaz © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *