Home / SLOVENSKO / Obce v okolí Jaslovských Bohuníc majú rozdielne názory na spracovávanie rádioaktívnych odpadov

Obce v okolí Jaslovských Bohuníc majú rozdielne názory na spracovávanie rádioaktívnych odpadov

15.12.2019 (Webnoviny.sk) – Opakované verejné prerokovanie správy o hodnotení vplyvov plánovaného rozšírenia kapacít na spracovanie rádioaktívnych odpadov v lokalite Jaslovské Bohunice na životné prostredie bude v pondelok 16. decembra v kultúrnom dome vo Veľkých Kostoľanoch v okrese Piešťany.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) plánuje výrazne zvýšiť kapacitu technológií na spracovanie rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach. V prípade ich spaľovania z terajších 240 na 480 ton, v prípade lisovania zo 420 na 1000 ton a v prípade tavenia kovových rádioaktívnych odpadov z tisíc na 4500 ton ročne. Zverejnený zámer spoločnosti predpokladá tiež dovoz rádioaktívnych odpadov na spracovanie zo zahraničia, záujem je predovšetkým z Talianska.

Stanoviská obcí z okolia Jaslovských Bohuníc k zámeru sa líšia. Obce Jaslovské Bohunice, Pečeňady, Malženice, Radošovce, Dolné Dubové a Nižná po prvom verejnom prerokovaní zámeru súhlasili so zvýšením kapacity, žiadali však zriadenie fondu, z ktorého by mohli čerpať peniaze na svoje projekty. Obce Žlkovce, Ratkovce a Veľké Kostoľany zámer odmietli.

V regióne momentálne prebieha petícia proti dovozu, spracovávaniu a úprave rádioaktívnych odpadov zahraničného pôvodu na území Slovenska. Platná legistaltíva spracovanie cudzích rádioaktívnych odpadov na Slovensku umožňuje s tým, že po spracovaní by museli byť vyvezené do krajiny pôvodu.

Viac k témam: Jaslovské Bohunice, rádioaktívny odpad
Zdroj: Webnoviny.sk – Obce v okolí Jaslovských Bohuníc majú rozdielne názory na spracovávanie rádioaktívnych odpadov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čaputová: Členstvo v NATO nám poskytuje bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by Slovensko nebolo schopné dosiahnuť samé (video)

Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO navštívila Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *