Home / SLOVENSKO / Vrchné poschodia prešovskej bytovky zničenej po výbuchu plynu budú demontovať

Vrchné poschodia prešovskej bytovky zničenej po výbuchu plynu budú demontovať

9.12.2019 (Webnoviny.sk) – Krízový štáb mesta Prešov chce v najbližších dňoch začať s demontážou vrchných poschodí bytového domu na Mukačevskej ulici poškodeného piatkovým výbuchom plynu. Ako informoval tajomník krízového štábu Peter Kulan, s prípravnými prácami začnú v priebehu utorka 10. decembra.

Mesto ešte v pondelok priestor zhoreniska v okolí bytového domu číslo 7 oplotilo. Od utorka začnú v okolí bytovky vytvárať násyp, ktorý má slúžiť na ochranu inžinierskych sietí v okolí bytovky.

„V najbližších dňoch začneme s postupnou asanáciou alebo demontážou vrchných poschodí, ktoré sú v dezolátnom stave a z nášho pohľadu ohrozujú život a zdravie občanov. Minimálne štyri poschodia musíme dať dole a následne po ich odstránení sa ukáže, čo ďalej. Či bude potrebné búrať ďalej, alebo budú aj nejaké iné možnosti s bytovým domom,“ uviedol Kulan.

Použijú ťažkú techniku

Na otázku agentúry SITA Kulan reagoval, že na odstránenie poškodených častí bytového domu požijú ťažkú techniku.

„Ľudovo povedané kliešte, ktoré budú postupne odstrihávať zvrchu jednotlivé panely. Poschodia budeme postupne likvidovať. Proces nie je jednoduchý, je náročný hlavne z časového hľadiska. Potrebujeme tam dostať a rozložiť ťažkú techniku a chceme dodržať všetky bezpečnostné prvky,“ uviedol Kulan.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Fotografie zvnútra prešovskej bytovky, ktorú zničil výbuch plynu a požiar

Demontáž horných poschodí zvolilo mesto aj preto, že jedna osoba je stále nezvestná. „Nepodarilo sa ani psovodom so špeciálne vycvičenými psami nájsť telo, ktoré by sa malo nachádzať na najvrchnejšom poschodí bytovky. Aj z tohto hľadiska je postupná demontáž tých najvrchnejších poschodí najhumánnejším spôsobom, ak berieme, že jedna osoba je stále nezvestná,“ vysvetlil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Výbuch plynu v bytovom dome v Prešove (fotografie)

Do bytov sa môžu vrátiť ďalší

Dodal, že počas pondelka sa v bytových domoch v bezprostrednom okolí zničeného domu konali revízne skúšky nevyhnutné pre návrat evakuovaných obyvateľov späť do bytov.

„Tieto revízne skúšky sú v súčasnosti ukončené. Výsledky sú kladné, čiže obyvatelia sa už môžu postupne vracať do svojich bytov. Chcem zdôrazniť, platí to pre bytový dom číslo 5 a vchody 11 a 13,“ uviedol Tomek s tým, že k bytovkám boli pristavené veľkoobjemové kontajnery, kde môžu ľudia vynášať rôzny odpad a zničené zariadenie poškodených bytov. „Pri týchto prácach im boli nápomocní aj mestskí policajti,“ dodal Tomek.

Zároveň doplnil, že naďalej platí, že ľudia sa zatiaľ nemôžu vrátiť do vchodu číslo 9, ktorý je v bezprostrednej blízkosti zničenej bytovky a je ňou najviac ohrozený. „Tento bytový dom je sprístupnený len krátkodobo pre tých, ktorí si potrebujú urobiť zabezpečovacie práce na oknách a len za asistencie štátnej alebo mestskej polície,“ informoval hovorca.

Tomek doplnil, že suma príspevkov od individuálnych darcov na oficiálnom účte mesta Prešov určenom na pomoc ľuďom zasiahnutým výbuchom domu na Mukačevskej ulici stúpla počas pondelka na vyše 1,8 milióna eur.

Piatkové nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. V Prešove naďalej platí vyhlásená mimoriadna situácia.

Viac k témam: výbuch plynu, Výbuch plynu v Prešove
Zdroj: Webnoviny.sk – Vrchné poschodia prešovskej bytovky zničenej po výbuchu plynu budú demontovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini si nemyslí, že ľudia idú voliť podľa toho, či sa kandidáti dvadsaťkrát stretnú pred voľbami

Ivan Korčok považuje za dôležité, aby sa prezidentskí kandidáti stretávali v predvolebných diskusiách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *