Home / SVET / Americkí diplomati musia oznámiť stretnutia v predstihu, Čína reaguje na opatrenie USA

Americkí diplomati musia oznámiť stretnutia v predstihu, Čína reaguje na opatrenie USA

6.12.2019 (Webnoviny.sk) – Čína vydala nové obmedzenia pre amerických diplomatov, ktoré sú odpoveďou na podobné opatrenia zo strany Spojených štátov. Diplomati tak po novom musia oznámiť stretnutia s čínskymi predstaviteľmi a akademikmi päť dní predtým, než sa uskutočnia.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing v piatok počas tlačového brífingu oznámila, že rozhodnutie je priamou odpoveďou na krok Washingtonu z októbra, na základe ktorého sa musia všetci čínski diplomati predregistrovať na stretnutia s predstaviteľmi krajiny, a to až na úroveň samosprávy, a rovnako aj na návštevy vzdelávacích a výskumných inštitúcií.

Chua uviedla, že Spojené štáty by mali „napraviť svoje chyby, odvolať príslušné rozhodnutie a poskytnúť podporu a pohodlie čínskym diplomatickým a konzulárnym zamestnancom v USA pri výkone ich povinností“.

Obmedzenia prišli v čase colnej vojny medzi USA a Čínou a tiež po tvrdeniach Washingtonu, že čínsky technologický gigant Huawei predstavuje hrozbu pre Západ.

Viac k témam: clá USA, Ministerstvo zahraničia, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Americkí diplomati musia oznámiť stretnutia v predstihu, Čína reaguje na opatrenie USA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *