Home / EKONOMIKA / Informatika / Veľké zneužívanie údajov a sofistikovanejšie útoky, Kaspersky varuje pred hrozbami budúcnosti

Veľké zneužívanie údajov a sofistikovanejšie útoky, Kaspersky varuje pred hrozbami budúcnosti

4.12.2019 (Webnoviny.sk) – Rok 2020 sa v oblasti hrozieb v kybernetickom priestore bude niesť v znamení veľkého zneužívania údajov a sofistikovanejších útokov. Poukazujú na to výskumní analytici spoločnosti Kaspersky.

„Celkový trend naznačuje, že hrozby budú čoraz viac sofistikované, cielenejšie a budú sa diverzifikovať pod vplyvom vonkajších faktorov, ako sú rozvoj a šírenie strojového učenia, technológie na rozvoj deepfake videí alebo sa budú týkať napätia v obchodných vzťahoch medzi Áziou a Európou,“ konštatuje sa ďalej v tlačovej správe.

Útoky pod falošnou vlajkou

Predpovede boli vytvorené na základe zmien, ktoré zaznamenal globálny výskumný a analytický tím Kaspersky v roku 2019 s cieľom poskytnúť komunite pôsobiacej v oblasti kybernetickej bezpečnosti niektoré dôležité usmernenia a poznatky. Tie môžu pomôcť odvetviu pripraviť sa na výzvy, ktorým bude čeliť v nasledujúcich 12 mesiacoch.

Medzi ďalšie predpokladané hrozby na rok 2020 patria útoky pod falošnou vlajkou, ktoré by mali dosiahnuť úplne novú úroveň. Tento typ útokov sa bude vyvíjať aj naďalej, pričom útočníci sa budú snažiť nielen vyhnúť sa zodpovednosti, ale naopak, budú aktívne hádzať vinu na niekoho iného.

„Ransomvér sa posunie smerom ku cieleným hrozbám. Možným zvratom by mohlo byť to, že namiesto toho, že sa súbory stanú neopraviteľnými, útočníci budú obete vydierať zverejnením údajov, ktoré ukradli zo spoločnosti, ktorá sa stala obeťou útoku,“ poukazuje Kaspersky.

Realitou by sa malo stať aj viac útokov na infraštruktúru a útokov na ciele mimo počítačových systémov ale aj kybernetické útoky zamerané na obchodné cesty medzi Áziou a Európou.

Odpočúvanie a filtrovanie údajov

Hrozbou budú aj nové možnosti odpočúvania a filtrovania údajov, pokročilé mobilné pretrvávajúce hrozby, či nárast zneužívania osobných údajov, podporený umelou inteligenciou.

„Budúcnosť ponúka veľa možností, preto je pravdepodobné, že sa budú diať aj veci, ktoré nie sú súčasťou našich predpovedí. Rozsah a zložitosť prostredí, v ktorých sa útoky odohrávajú ponúka veľa príležitostí. Navyše, žiadny tím pre výskum hrozieb nevidí celé operácie útočníkov pokročilých mobilných hrozieb. Budeme sa naďalej snažiť predvídať činnosti skupín kyberzločincov, porozumieť metódam, ktoré používajú, a zároveň budeme poskytovať informácie o ich útokoch a následných dopadoch,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.

Kaspersky je globálna kyberbezpečnostná spoločnosť založená v roku 1997. Jej portfólio zahŕňa riešenia v oblasti ochrany koncových bodov, ako aj množstvo špecializovaných bezpečnostných riešení a služieb poskytujúcich účinnú ochranu proti sofistikovaným a neustále sa vyvíjajúcim digitálnym hrozbám.

Viac ako 400 miliónov používateľov a 270-tisíc korporátnych klientov po celom svete využíva na svoju ochranu technológie a riešenia vyvinuté spoločnosťou Kaspersky.

Viac k témam: hackeri, Kaspersky Lab, kybernetická bezpečnosť, kybernetické hrozby, kybernetický útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľké zneužívanie údajov a sofistikovanejšie útoky, Kaspersky varuje pred hrozbami budúcnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *