Home / SVET / V Španielsku sa začala klimatická konferencia, Schmidtová v príhovore varovala krajiny

V Španielsku sa začala klimatická konferencia, Schmidtová v príhovore varovala krajiny

2.12.2019 (Webnoviny.sk) – Delegáti z takmer 200 krajín začali v Madride dvojtýždňovú medzinárodnú klimatickú konferenciu, ktorej cieľom je posilniť úsilie v boji proti globálnemu otepľovaniu. Predsedníčka summitu, čilská ministerka životného prostredia Carolina Schmidt, podujatie otvorila s varovaním pre tých, ktorí sa odmietajú prispôsobiť globálnemu otepľovaniu, pretože sa podľa nej „dostanú na zlú stranu histórie“.

Schmidt uviedla, že na konferencii, ktorá bude trvať do 13. decembra, je potrebné položiť základy pre prechod k uhlíkovo neutrálnym ekonomikám a zároveň citlivo pristupovať k najchudobnejším a tým, ktorí sú najnáchylnejší k zvyšujúcim sa teplotám.

Zníženie emisíí skleníkových plynov

Ministerka vyzvala vlády, aby sa zaviazali k ambicióznejším prísľubom na zníženie emisií skleníkových plynov ešte pred stanoveným budúcoročným termínom.

Cieľom konferencie, ktorá sa mala pôvodne konať v Čile, no pre protesty ju preložili, je dohodnúť pravidlá potrebné na obmedzenie globálneho otepľovania na základe Parížskej dohody z roku 2015. To zahŕňa aj vytvorenie fungujúceho medzinárodného systému obchodovania s emisiami a odškodnenie chudobných krajín za straty, ktoré utrpia z dôvodu stúpajúcej hladiny morí a iných dôsledkov klimatických zmien.

„Máme spoločnú výzvu, ale s rozdielnymi potrebami a naliehavosťami, ktoré dokážeme prekonať len vtedy, ak budeme spolupracovať,“ vyhlásila Schmidt.

Rast globálnej teploty

Krajiny sa v roku 2015 v Paríži dohodli, že do konca storočia udržia rast globálnej teploty pod dvoma stupňami Celzia, ideálne na 1,5 stupni, v porovnaní s predindustriálnou érou. V súčasnosti však priemerná teplota stúpla o zhruba jeden stupeň Celzia.

Organizátori konferencie COP25 očakávajú, že na ňu príde približne 29-tisíc návštevníkov, medzi nimi i zhruba 50 hláv štátov a vlád na otváracie stretnutie.

Okrem popredných predstaviteľov Európskej únie svojich ministrov a ďalších predstaviteľov vyslali na summit i najväčší producenti uhlíka na svete – Spojené štáty americké, Čína a India.

Viac k témam: klimatické zmeny, konferencia, minister životného prostredia, španielsky premiér
Zdroj: Webnoviny.sk – V Španielsku sa začala klimatická konferencia, Schmidtová v príhovore varovala krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *