Home / SVET / Súkromné autá môžu v Naí Dillí jazdiť len v určité dni, chcú zmierniť znečistenie ovzdušia

Súkromné autá môžu v Naí Dillí jazdiť len v určité dni, chcú zmierniť znečistenie ovzdušia

4.11.2019 (Webnoviny.sk) – V indickom hlavnom meste Naí Dillí začalo v pondelok platiť obmedzenie používania súkromných áut, ktorého cieľom je zmierniť znečistenie ovzdušia. Automobily na benzín, naftu i zemný plyn môžu v meste jazdiť len v určité dni, a to podľa toho či sa ich evidenčné číslo vozidla (EČV) končí párnym alebo nepárnym číslom. Opatrenie bude platiť do 15. novembra, s výnimkou nedele. V prípade porušenia nariadenia hrozí vodičom pokuta 4000 indických rupií (v prepočte 50 eur).

Zmiernenie dopravných zápch

Systém párnych a nepárnych EČV v hlavnom meste predstavili v roku 2016 a uplatnili ho aj o rok neskôr, ale či reálne pomáha pri zmenšení znečistenia ovzdušia, nie je jasné. V minulosti však podobné opatrenia zmiernili dopravné zápchy. Podľa úradov budú cesty počas obmedzení každý deň prázdnejšie o takmer 1,2 milióna registrovaných vozidiel.

Naí Dillí v súčasnosti bojuje s vážnym znečistením vzduchu. Úroveň prachových častíc PM2,5 v ovzduší je podľa meraní až deväťnásobne vyššia ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia.

Školy museli uzavrieť

Pre zhoršujúcu sa kvalitu vzduchu, ktorá zvyšuje riziko vzniku respiračných ochorení, úrady nariadili obyvateľom, aby zostali doma a zdržali sa akejkoľvek fyzickej aktivity. Školy sú v meste do utorka zavreté, pričom toto opatrenie zrejme predĺžia až do piatka.

Znečistenie ovzdušia v Naí Díllí obyčajne v novembri dosahuje vrchol v dôsledku kombinácie smogu z ohňostrojov, ktoré sa zapaľujú počas hinduistického sviatku Díválí, a dymu zo spaľovania poľnohospodárskych polí v susedných štátoch. Ku smogu prispievajú aj prach zo stavieb a priemyselné emisie.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Viac k témam: boj so smogom, znečisťovanie ovzdušia
Zdroj: Webnoviny.sk – Súkromné autá môžu v Naí Dillí jazdiť len v určité dni, chcú zmierniť znečistenie ovzdušia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusko už rozbehlo dezinformačnú kampaň pred prezidentskými voľbami v USA, jej vrchol však ešte len príde

Microsoft uviedol, že prevládajú tradičné metódy ovplyvňovania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *