Home / EKONOMIKA / Časť živnostníkov si musí zmeniť trvalý príkaz v banke, môžu za to nové odvody

Časť živnostníkov si musí zmeniť trvalý príkaz v banke, môžu za to nové odvody

3.11.2019 (Webnoviny.sk) – Časť samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), ktoré mali v tomto roku predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, si vzhľadom na novú sumu sociálnych odvodov musí zmeniť svoj trvalý príkaz v banke. Prvý raz totiž zaplatia do Sociálnej poisťovne poistné v novej výške za október do 8. novembra tohto roka. Povinnosť začať platiť poistné na sociálne poistenie k 1. októbru tohto roka vznikla 12,3 tisíca SZČO, výška sociálnych odvodov sa zmenila 28,4 tisíc SZČO a povinnosť platiť poistné ku koncu septembra zanikla 2,1 tisíc SZČO.

Sociálna poisťovňa všetkým SZČO s odloženými daňami zaslala počas októbra dôležité informácie o poistnom. Živnostníci ich dostali listom alebo do e-schránky, ak ju majú aktivovanú. V takom prípade poisťovňa zasiela informácie alebo rozhodnutia už iba elektronicky.

Pri platbe poistného by mali SZČO uviesť správne všetky údaje, a to sumu poistného na úhradu, variabilný, špecifický a konštantný symbol i termín splatnosti, ktorý je do 8. dňa v mesiaci.

Viac k témam: sociálne odvody, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk – Časť živnostníkov si musí zmeniť trvalý príkaz v banke, môžu za to nové odvody © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *