Home / KULTÚRA / Umenie / Foto: Nacisti zhabali židovskej rodine obraz, po desiatkach rokoch ho našli v newyorskom múzeu

Foto: Nacisti zhabali židovskej rodine obraz, po desiatkach rokoch ho našli v newyorskom múzeu

26.10.2019 (Webnoviny.sk) – Obraz, ktorý nacisti v roku 1933 vzali židovskej rodine v Nemecku, našli v newyorskom múzeu. Dielo s názvom Zima amerického umelca Gariho Melchersa bolo vystavené v Arkell Museum. Pôvodne ho vlastnil nemecký filantrop a vydavateľ židovského pôvodu Rudolf Mosse. Obraz sa podarilo nájsť vďaka medzinárodnému úsiliu, v rámci ktorého sa snažia vystopovať umelecké diela zhabané nacistami. Po jeho objavení ho zadržala FBI a následne ho plánujú vrátiť rodine Mosseovcov. Informuje o tom britská BBC.

Mosse dielo kúpil v roku 1900 na výstave v Berlíne a nacisti mu ho zhabali spolu so zvyškom rodinnej zbierky po tom, ako rodina ušla z Nemecka. Prenasledovali ich pre židovský pôvod a tiež prepojenie na noviny Berliner Tageblatt kritické voči nacistickej strane.

V roku 1934 získal dielo americký priemyselník Bartlett Arkell. Stalo sa tak súčasťou jeho osobnej zbierky a neskôr múzea nesúceho jeho meno. Výkonná riaditeľka Arkell Museum a jeho hlavná kurátorka Susan D. Friedlander uviedla, že ich história obrazu veľmi znepokojila a rozhodli sa preto v súvislosti s ním vzdať všetkých svojich práv.

Viac k témam: nacisti, obraz
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Nacisti zhabali židovskej rodine obraz, po desiatkach rokoch ho našli v newyorskom múzeu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 70 rokov zomrel významný slovenský umelec Alexej Vojtášek

Alexej Vojtášek žil v Bratislave a popri komornej maľbe sa venoval aj kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam do architektúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *