Home / ZAUJÍMAVOSTI / Ako vplýva dopamín na hazard?

Ako vplýva dopamín na hazard?

Radi riskujete? Môže za to dopamín, látka v mozgu.

Dopamín z nás robí to, čo sme. Ovplyvňuje naše pocity, správanie aj myslenie. Hrá veľkú úlohu aj v tom, či sa z nás stanú ľudia vyhľadávajúci riziko a adrenalín.

Dopamín je chemická látka, ktorá prirodzene vzniká v mozgu. Je to neurotransmiter, ktorý je spoločne so serotonínom a hormónmi priamo zodpovedný za to, čo cítime, čo robíme a o čom premýšľame. Dopamín zjednodušene povedané spoluvytvára to, kým sme. A je aj vysvetlením toho, prečo niektorí ľudia obľubujú adrenalín alebo sa neboja riskovať.

Ľudský mozog nie je rovnaký u každého. Vedci už pred viac než dvadsiatimi rokmi prišli na to, že veľkú dôležitosť hrajú takzvané dopamínové dráhy. Ľudia, ktorí ich majú neprirodzene vychýlené, sú náchylnejší k tomu vyhľadávať adrenalín a riziko. Ak ste videli nový slovenský film Casino.sk, tak práve niektorí zo zobrazených hráčov mohli mať tieto dráhy v mozgu zmenené.

S dopamínovými dráhami úzko súvisí aj oblasť v mozgu, ktorá sa volá mesolimbicko-prefrontálna. Práve ňou tieto dráhy – ako aj serotonínové dráhy – prechádzajú a prispievajú k tomu nakoľko je táto oblasť aktívna. Vedci už dávnejšie prišli na to, že u ľudí, ktorí majú oslabenú aktivitu v tejto oblasti – práve kvôli zmeneným dráham – existuje väčšie riziko pre rizikové a škodlivé správanie. 

Rozsah príznakov, ktorý vyplýva z nedostatočnej aktivity v mesolimbicko-prefrontálnej oblasti, je pomerne široký. Poniektorí hráči si idú z času na čas zahrať hracie automaty online za peniaze pre slovenských hráčov, ďalší zaháňajú stres pravidelnou cigaretou a niekoho tento stav privedie až ku tvrdým drogám. Aktivita v oblasti totiž priamo ovplyvňuje ich konanie.

Ľudia, ktorí vyhľadávajú adrenalínové zážitky alebo riziko to robia kvôli tomu, aby takzvane prinútili dopamín k uvoľneniu. Uvoľnenie dopamínu je totiž spojené s príjemnými pocitmi a radosťou. Vedci navyše odhalili, že ľudia hnaní túžbou po vyvolaní takejto radosti sa častokrát správajú skoro bezmyšlienkovito. Ženú sa do rizika bez toho, aby si uvedomovali jeho hrozbu. 

Už sme uviedli, že „tvar“ dopamínových dráh nie je u každého rovnaký. Akademici objavili, že dráhy mení pravidelné užívanie drog. Tie spôsobujú zníženú citlivosť na to, čo vedci opisujú ako „príjemnú skúsenosť s drogou“ a tým i väčšie nároky po väčšom množstve drogy. V minulom roku dali slovenské poisťovne len na liečbu drogovo závislých rekordných 29 miliónov eur. 

Poznanie toho, ako funguje biochémia v mozgu, viedlo k pochopeniu ako bojovať v prípadoch, kedy je potrebné zasiahnuť formou liekov. Klinické štúdie realizované v posledných pätnástich rokoch ukázali, že lieky, ktoré znižujú uvoľňovanie dopamínu z mozgu alebo ktoré regulujú funkciu neurotrasmiterového glutamátu priaznivo vplývajú na správanie a konanie ľudí. 

Vedci nedávno zistili, že neexistuje žiadny homosexuálny gén. Samotný dopamín, naopak, všetky svoje tajomstvá ešte nevydal. Vedci momentálne skúmajú to, aký vplyv má genetika na dopamínové dráhy a mesolimbicko-prefrontálnu oblasť v mozgu. Ambíciou vedcov je zodpovedať otázku, ktorá sa týka toho, ako veľmi sme si podobní s príbuznými.

Sme rovnakí ako naši rodičia v tom, ako pristupujeme ku adrenalínu alebo to je niečo, čo je vlastné každému? Existuje genetická predispozícia k tomu, že z človeka sa stane adrenalínový nadšenec? To ukážu až ďalšie výskumy a štúdie v nasledujúcich rokoch až desaťročiach. Isté je azda len to, že nič nezmenia na tom, že dopamín bude v našom mozgu stále. Ako dobrý sluha i zlý pán. 

pr.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ako sa obliecť a obuť na jesennú túru

Babie leto je ešte stále ideálnym obdobím na to, aby športovec opustil telocvičňu a venoval sa športovaniu vonku - na čerstvom vzduchu. Krásna jesenná príroda dodáva dobrú náladu a motivuje k lepším výkonom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *