Home / ZAUJÍMAVOSTI / Britskí vedci zistili, že demencia môže byť jedným z problémov spôsobených profesionálnym športom

Britskí vedci zistili, že demencia môže byť jedným z problémov spôsobených profesionálnym športom

21.10.2019 (Webnoviny.sk) – Britskí vedci, ktorí skúmali príčinu smrti futbalistov, zistili, že sa u nich vyskytuje demencia vo vyššej miere ako u bežnej populácie. O novom objave informovali výskumníci z univerzity v Glasgowe, kde analyzovali príčiny úmrtí 7676 škótskych mužov narodených v rokoch 1900 až 1976, ktorí hrávali futbal.

Tieto dáta následne porovnávali so vzorkou 23-tisíc ľudí, ktorí s týmto športovým odvetvím nemali nič spoločné. Výsledkom ich bádania je, že demencia môže byť jedným z novoobjavených problémov spôsobených profesionálnym športom.

„Toto je len začiatok nášho bádania. Stále existuje množstvo otázok, na ktoré nepoznáme odpovede. Musíme celú hru dôkladne pochopiť. Je dôležité, že sa futbalová rodina spojila a hľadá možnosti na to, ako lepšie spoznať tento šport v celej jeho komplexnosti,“ uviedol prezident anglickej Futbalovej asociácie (FA) Greg Clark.

Podľa Willieho Stewarta, ktorý viedol štúdiu, analýzy ukázali u futbalistov päťnásobne vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť Alzheimerovou chorobu ako u bežných ľudí. U profesionálnych hráčov je takisto väčšia pravdepodobnosť, že ich postihne jedno z neurodegeneratívnych ochorení. Na druhej strane, na základe štúdie sú futbalisti odolnejší napr. voči rakovine.

Viac k témam: Alzheimerova choroba, demencia, príčina smrti, vedecký výskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Britskí vedci zistili, že demencia môže byť jedným z problémov spôsobených profesionálnym športom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ako sa obliecť a obuť na jesennú túru

Babie leto je ešte stále ideálnym obdobím na to, aby športovec opustil telocvičňu a venoval sa športovaniu vonku - na čerstvom vzduchu. Krásna jesenná príroda dodáva dobrú náladu a motivuje k lepším výkonom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *