Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Niektorí zamestnanci Jaguaru Land Rover v Nitre budú zarábať až 1969 eur

Niektorí zamestnanci Jaguaru Land Rover v Nitre budú zarábať až 1969 eur

17.10.2019 (Webnoviny.sk) – Od októbra tohto roka bude celková mesačná odmena výrobných zamestnancov automobilky Jaguar Land Rover Slovakia dosahovať od 1 118 eur (základná úroveň po skúšobnej dobe) do 1 969 eur brutto. Pracovníci majú zároveň garantovaný nárast tarifnej mzdy, ktorá bude postupne rásť počas nasledujúcich 37 mesiacov a zvýšia sa im aj rôzne príplatky, ako napríklad príplatok za nadčasy, či za prácu počas soboty a nedele.

Sledovali spoločný cieľ

Také sú výsledky kolektívneho vyjednávania v najmladšej slovenskej automobilke, o ktorom vo štvrtok informovala spoločnosť a zástupcovia odborov. Nová Kolektívna zmluva je platná od 1. októbra 2019 do 31. októbra 2022.

Kolektívne vyjednávanie v nitrianskej automobilke odštartovalo 5. septembra. Podľa zverejneného vyhlásenia zažíva Jaguar Land Rover aj celkovo automobilový priemysel mimoriadne náročné obdobie, ktorého súčasťou sú nestabilné trhové podmienky a rôzne regulačné, geopolitické, ekonomické a technologické zmeny.

Napriek týmto výzvam sa obe strany snažili dospieť k dohode o novej kolektívnej zmluve. Sledovali pritom spoločný cieľ.

Tým bolo vytvorenie správnej rovnováhy medzi pracovnými podmienkami a mzdami a to tak, aby bola zabezpečená udržateľná budúcnosť pre našich zamestnancov rovnako ako pre naše podnikanie,“ uvádza sa v stanovisku.

Lepšie pracovné podmienky

Medzi ďalšie kľúčové prvky dohody patrí kontinuálna podpora kariérneho vývoja. Od januára do septembra 2019 v Jaguar Land Rover Slovakia povýšili 192 zamestnancov. Pracovníkov budú ďalej podporovať prostredníctvom kompetenčných príplatkov a motivovať ich pre ďalší kariérny rast.

Automobilka zavedie nové výhody na podporu inovatívnych nápadov a predstaví osobitnú odmenu 300 eur pre tých, ktorí počas pôsobenia v Jaguar Land Rover úspešne absolvujú maturitnú skúšku alebo 1., 2. alebo 3. stupeň vysokoškolského vzdelania.

Zlepšiť by sa mali aj pracovné podmienky zamestnancov. Automobilka im napríklad bude poskytovať jeden deň voľna navyše na preventívnu zdravotnú prehliadku. S odbormi sa taktiež dohodli na príprave a zavedení Charty pracovných vzťahov, ktorá bude platformou pre otvorený dialóg, poskytne všetkým potrebnú spätnú väzbu a zhromaždí nápady, ktoré podporia motivujúce pracovné prostredie.

Jaguar Land Rover otvoril svoj závod v Nitre v októbri minulého roka. Investícia dosiahla 1,4 mld. eur. V roku 2018 predal Jaguar Land Rover v 128 krajinách sveta takmer 600 tis. vozidiel. Výrobu sústreďuje v Spojenom kráľovstve a v ďalších závodoch v Číne, Brazílii, Indii, Rakúsku a na Slovensku. Aktuálne spoločnosť na Slovensku zamestnáva viac ako 2 600 zamestnancov, zahájila druhú zmenu a aj v súvislosti s rozbehom výroby modelu Land Rover Defender pokračuje v nábore.

Viac k témam: zvýšenie miezd
Zdroj: Webnoviny.sk – Niektorí zamestnanci Jaguaru Land Rover v Nitre budú zarábať až 1969 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *