Home / šport / Vodný slalom / Päticu Slovákov čakajú testy na olympijskom kanáli v Tokiu, pre tajfún nestihli prvé tri tréningy

Päticu Slovákov čakajú testy na olympijskom kanáli v Tokiu, pre tajfún nestihli prvé tri tréningy

16.10.2019 (Webnoviny.sk) – Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome už sú v japonskom Tokiu, kde chcú počas najbližších dvoch týždňov získať čo najviac poznatkov o novom areáli určenom pre súťaže na budúcoročných OH.

Vo výprave nechýba ani kajakár Jakub Grigar, ktorý zatiaľ ako jediný má už olympijskú istotu. Spolu s ním sa v Japonsku predstavia aj kajakárka Eliška Mintálová a trio kanoistov Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Michal Martikán.

Do konca októbra sa v Tokiu uskutočnia preteky NHK Cup a po nich aj testovacia olympijská súťaž.

Presun letu do Tokia pre tajfún

Pôvodne mali Slováci odletieť do Tokia už v sobotu, no tajfún Hagibis „rozhodol“ o presune transportu až na začiatok aktuálneho týždňa.

„Nestihli sme prvé tri oficiálne tréningy, čiže pred víkendovými pretekmi budú mať naši pretekári len dve tréningové jednotky na vode,“ informoval športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

Odložený odlet padol vhod Jakubovi Grigarovi. „Strávil som viac času s rodinou a kamarátmi. Veľmi sa teším a som zvedavý, ako to tam bude vyzerať. Obavy nemám, podľa fotografií je tam slnečno a pekne. Predpokladám, že prvé tréningy budem úplne stratený, s tým rátam. Preteky beriem skôr ako tréningové,“ prezradil pred odletom do Japonska.

Priznal tiež, že sa neplánuje učiť japončinu. „Veď predsa musia vedieť aj anglicky,“ doplnil s úsmevom.

Lokalita pre vodný slalom sa zmenila

Alexander Slafkovský bol v Japonsku pred dvoma rokmi, odvtedy sa lokalita určená pre vodný slalom poriadne zmenila.

„Vtedy tam bola len jama, teraz pribudol betón a voda. Videli sme projekt na papieri a je úžasné, ako dokážu stavbári zamakať a dať tomu reálne kontúry,“ poznamenal skúsený Lipták, ktorý ako jediný z tria slovenských kanoistov ešte nebol na OH.

„Dôležité bude všetko otestovať – kanál, logistiku, prepravu metrom,“ skonštatoval pred odletom do Tokia Matej Beňuš, strieborný olympijský medailista z Ria de Janeiro 2016.

Mladá kajakárka Eliška Mintálová sa tešila na novú skúsenosť. Po majstrovstvách sveta, ktoré sa koncom septembra konali v španielskom Seu d’Urgell, toho stihla pred odletom do Japonska neúrekom.

„V škole som si urobila zápočty a dorobila vodičák,“ priznala. A aký je jej cieľ sústredenia?

„Aklimatizovať sa a zorientovať sa. Keďže na Slovensku nemáme takéto moderné kanály, je potrebné najazdiť čo najviac, aby som si v máji na ME v Londýne vyjazdila Tokio a v ideálnom prípade urobila aj dobrý výsledok,“ dodala Mintálová.

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, NHK, trening
Zdroj: Webnoviny.sk – Päticu Slovákov čakajú testy na olympijskom kanáli v Tokiu, pre tajfún nestihli prvé tri tréningy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Stanovská s Bátikom obsadili na MS vo vodnom slalome piate miesto, titul ide do Poľska

Slovenským reprezentantom sa v Brazílii darilo. RIO DE JANEIRO 28. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenská dvojica Soňa Stanovská a Ján Bátik obsadila piate miesto v piatkovom finále kategórie C2 mix na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v brazílskom Riu de Janeiro. Maličké zaváhanie Titul si vybojovali Poliaci Marcin Pochwala a Aleksandra Stachová. Striebro putuje do Francúzska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *