Home / SLOVENSKO / Čaputová reaguje na kauzu Gorila, avizuje stretnutie so Sakovou, Lučanským a vedením prokuratúry

Čaputová reaguje na kauzu Gorila, avizuje stretnutie so Sakovou, Lučanským a vedením prokuratúry

16.10.2019 (Webnoviny.sk) – Kauza Gorila, ktorej nahrávka v stredu bola zverejnená, je synonymom politickej korupcie celej jednej politickej generácie o čom svedčí fakt, že sa neuzavrela ani počas fungovania piatich vlád. Uviedla to vo vyhlásení prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Silný verejný tlak

Viacerí aktéri tejto kauzy, ako aj iných káuz pritom podľa hlavy štátu stále zotrvávajú vo svojich funkciách. Tie však podľa nej predpokladajú nespochybniteľnú osobnú integritu a presvedčenie slúžiť spravodlivosti.

„Sme opäť svedkami situácie, že závažné kauzy sa začnú vyšetrovať až vtedy, keď médiá zverejnia podstatné informácie a následne vznikne silný verejný tlak,“ povedala Čaputová.

Verejnosť je podľa prezidentky presýtená informáciami o zneužívaní moci a naliehavo potrebuje vedieť, aké kroky robí polícia, prokuratúra a súdy.

„V najbližších dňoch sa preto stretnem s ministerkou vnútra, policajným prezidentom a vedením generálnej prokuratúry a budem im klásť otázky o dôvodoch dnešného stavu. Budem žiadať, aby prijali opatrenia, ktoré bez akýchkoľvek pochybností potvrdia, že všetkým zodpovedným činiteľom ide len a len o očistu justície, o vyšetrenie káuz a potrestanie vinníkov,“ dodala Čaputová.

Nahrávka má takmer 39 hodín

Spisy Gorila zahŕňajú písomné záznamy z odpočúvania konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave v rokoch 2005 až 2006 a jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z finančných skupín.

Na internete sa objavili v závere roka 2011 a výrazne ovplyvnili predvolebnú kampaň pred parlamentnými voľbami v marci 2012. Vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic potvrdil, že Slovenská informačná služba akciu Gorila naozaj uskutočnila a od roku 2012 kauzu vyšetruje špeciálny tím. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Haščák sa v spise spomína, tvrdí, že štát nepoškodila.

Nahrávku sprístupnenú médiám označila za nezákonný materiál. Podľa spisov byt navštívili viacerí politici z čias druhej Dzurindovej vlády, ale aj predseda Smeru-SD Fico.

Viacerým médiám v stredu anonym zaslal email s linkom na zvukovú nahrávku, ktorá má takmer 39 hodín. Má ísť o nahrávku komunikácie aktérov kauzy Gorila. Polícia ako aj prokuratúra v tejto súvislosti uviedli, že nevedia, akú nahrávku dostali médiá, preto sa k záležitosti nemôžu vyjadriť.

Viac k témam: kauza Gorila, prezident Slovenskej republiky, SIS Slovenská informačná služba
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová reaguje na kauzu Gorila, avizuje stretnutie so Sakovou, Lučanským a vedením prokuratúry © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *