Home / SVET / Po útoku na synagógu v Halle protestovali tisícky ľudí v Berlíne proti antisemitizmu

Po útoku na synagógu v Halle protestovali tisícky ľudí v Berlíne proti antisemitizmu

13.10.2019 (Webnoviny.sk) – V Berlíne v nedeľu tisícky ľudí protestovali proti antisemitizmu.

Na pochode v nemeckom hlavnom meste, ktorý sa uskutočnil len niekoľko dní po útoku na synagógu v meste Halle, sa zúčastnilo asi 10-tisíc ľudí. Niekoľko tisíc ďalších protestovalo v sobotu v ďalších mestách, napríklad v Hamburgu či Marburgu.

Stredajší útok, počas ktorého prišli o život dvaja ľudia pred synagógou a v predajni s kebabom, mnohých Nemcov šokoval a obnovil obavy z narastajúceho pravicového extrémizmu i pomalých reakcií polície.

Dvadsaťsedemročný Stephan B. zabil pred synagógou 40-ročnú ženu a v obchode s kebabom 20-ročného mladíka. Do obchodu vošiel po tom, čo sa mu nepodarilo násilím dostať do synagógy, na ktorej dvere niekoľkokrát vystrelil.

V synagóge sa v tom čase nachádzalo 51 ľudí, ktorí si pripomínali najväčší židovský sviatok Jom Kippur (Deň zmierenia). Vyšetrovatelia predpokladajú, že chcel spáchať masakru, pričom v jeho aute našli tiež štyri kilogramy výbušnín.

Vo štvrtok večer počas pojednávania pred vyšetrujúcim sudcom sa k činu priznal a zároveň pripustil, že skutok bol motivovaný antisemitizmom. Muž čelí obvineniam z dvoch vrážd a deviatich pokusov o vraždu.

Nedeľný pochod sa začal na symbolickom mieste, berlínskom Bebelplatz, kde nacisti spálili tisícky kníh len niekoľko týždňov po tom, ako sa v roku 1933 dostal k moci Adolf Hitler, a skončil sa pri Novej synagóge.

Viac k témam: antisemitizmus, protest
Zdroj: Webnoviny.sk – Po útoku na synagógu v Halle protestovali tisícky ľudí v Berlíne proti antisemitizmu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinskí vojaci počas ruského zajatia sa nestretli ani s jedným zástupcom Červeného kríža

Podľa jeho slov sú nezvestní ľudia často v ruskom zajatí, ale Medzinárodný výbor Červeného kríža to nedokáže potvrdiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *