Home / EKONOMIKA / Američania a Číňania sa po 15 mesiacoch obchodnej vojny dohodli na prímerí

Američania a Číňania sa po 15 mesiacoch obchodnej vojny dohodli na prímerí

12.10.2019 (Webnoviny.sk) – USA a Čína dosiahli prímerie v 15 mesiacov trvajúcej obchodnej vojne. Americká strana pozastavuje zvýšenie ciel na čínske tovary v hodnote 250 mld. USD z 25 % na 30 %, ktoré sa malo uplatniť od utorka.

Čína súhlasila s nákupom amerických farmárskych produktov za 40 až 50 mld. USD. Na neskoršie rokovania sa odkladajú najspornejšie otázky, vrátane obvinení zo strany USA, že Čína núti zahraničné firmy odovzdávať svoje obchodné tajomstvá výmenou za prístup na trh krajiny.

Washington stále plánuje zvýšenie ciel na dovoz čínskych smartfónov a iných tovarov za 160 mld. USD od 15. decembra.

Americký prezident Donald Trump a jeho čínsky partner Si Ťin-pching sa však ešte pred týmto dátumom majú zúčastniť v polovici novembra na ekonomickej konferencii v Čile. To vyvoláva nádeje, že by sa mohol dosiahnuť pokrok na osobnom stretnutí.

„Zostáva veľa práce pri riešení mnohých najdôležitejších amerických obchodných a investičných priorít,“ uviedol vo vyhlásení Myron Brilliant, výkonný viceprezident Americkej obchodnej komory. Ohlásenie prímeria však označil za „lúč nádeje“.

(1 EUR = 1,1043 USD)

Viac k témam: americký prezident, čínsky prezident, clá USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania a Číňania sa po 15 mesiacoch obchodnej vojny dohodli na prímerí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *