Home / EKONOMIKA / Čína bude brániť svoje záujmy a ostro žiada USA, aby zrušila sankcie voči technologickým firmám

Čína bude brániť svoje záujmy a ostro žiada USA, aby zrušila sankcie voči technologickým firmám

9.10.2019 (Webnoviny.sk) – Čína upozornila Washington, že „bude rozhodne brániť“ svoje záujmy a požiadala, aby USA zrušili sankcie voči čínskym technologickým firmám.

Obmedzenie predaja produktov z USA

Čínske ministerstvo obchodu kritizovalo obmedzenia pri predaji amerických technológií čínskym firmám. Podľa USA tieto firmy poskytujú technológie používané na potláčanie moslimských menšín v Číne.

„Ostro žiadame USA, aby okamžite zastavili zasahovanie do čínskych domácich záležitostí a čo najskôr vyradili relevantné čínske subjekty z čiernej listiny,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom v stredu. „Čína prijme všetky nevyhnutné opatrenia, aby rozhodne bránila čínske záujmy,“ konštatuje vyhlásenie.

Sankcie, ktoré USA ohlásili v pondelok, znamenajú obmedzenie predaja amerických technológií čínskym firmám vyvíjajúcim produkty na rozpoznávanie tváre, umelú inteligenciu a ďalšie moderné produkty.

Ukončenie colnej vojny

Ide o technológie, ktoré sú súčasťou plánov čínskej komunistickej strany v oblasti rozvoja priemyslu.

Napriek rastu napätia čínsky rezort obchodu v utorok uviedol, že delegácia krajiny tento týždeň pôjde do Washingtonu na vyjednávania, ktorých cieľom je ukončenie colnej vojny.

Podľa Eswara Prasada, ekonóma Cornell University a bývalého šéfa čínskeho oddelenia v Medzinárodnom menovom fonde, však „vzhľadom na terajšiu úroveň nepriateľstva a nedôvery medzi oboma stranami, možnosť dohodnutia trvalej a širokej zmluvy vyzerá dosť vzdialená“.

Viac k témam: clá USA, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína bude brániť svoje záujmy a ostro žiada USA, aby zrušila sankcie voči technologickým firmám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *