Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Kolektívne vyjednávanie je stále neúspešné, v nitrianskom Jaguari hrozí štrajková pohotovosť

Kolektívne vyjednávanie je stále neúspešné, v nitrianskom Jaguari hrozí štrajková pohotovosť

7.10.2019 (Webnoviny.sk) – V nitrianskom Jaguar Land Rover bude pravdepodobne vyhlásená štrajková pohotovosť. Pre agentúru SITA to uviedol tunajší šéf odborov Peter Mrázik. Kolektívne vyjednávanie je totiž v najmladšej automobilke na Slovensku stále neúspešné.

Sú ochotní bojovať za postavenie

Zástupcovia zamestnancov a automobilky spolu rokovali aj minulý týždeň, aktuálne chcú odbory iniciovať ďalšie stretnutie. „Chceme, aby bolo krátke a dalo jasnú odpoveď. Buď sa dohodneme, alebo bude vyhlásená štrajková pohotovosť a otvorí sa cesta k štrajku,“ povedal Mrázik.

Či sa tak naozaj stane, šéf odborov komentovať nechcel. „Ťažko povedať, no ľudia v automobilke sú ochotní bojovať za svoje postavenie,“ myslí si Mrázik.

Chcú viesť konštruktívny dialóg

Kolektívne vyjednávanie v automobilke v Nitre odštartovalo 5. septembra. Moderné odbory v ňom žiadajú transformovanie mzdového systému do tried a dosiahnutie zvýšenia mzdy o 15 % vrátane zmeny pravidiel výrobného bonusu. Zároveň chcú zabojovať aj o mzdové zvýhodnenia nad rámec zákona, za prácu nadčas, za prácu v rizikách a prácu cez víkendy a sviatky.

Zástupcovia zamestnancov uviedli, že chcú s vedením spoločnosti viesť konštruktívny dialóg, upozornili však, že v prípade potreby nebudú váhať podniknúť ďalšie nevyhnutné kroky k presadeniu svojich požiadaviek.

Závod otvorili v roku 2018

Jaguar Land Rover otvoril svoj závod v Nitre v októbri 2018. Investícia dosiahla 1,4 mld. eur. V roku 2018 predal Jaguar Land Rover v 128 krajinách sveta takmer 600 tis. vozidiel. Výrobu sústreďuje v Spojenom kráľovstve a v ďalších závodoch v Číne, Brazílii, Indii, Rakúsku a na Slovensku.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko Jaguar Land Rover.

Viac k témam: štrajková pohotovosť, vyjednávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolektívne vyjednávanie je stále neúspešné, v nitrianskom Jaguari hrozí štrajková pohotovosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *