Home / SLOVENSKO / Mladík zaplatí za extrémistické vyjadrenia na internete mastnú pokutu, rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd

Mladík zaplatí za extrémistické vyjadrenia na internete mastnú pokutu, rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd

3.10.2019 (Webnoviny.sk) – Peňažný trest tisíc eur za extrémistické prejavy na internete uložil vo štvrtok sudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 21-ročnému Dávidovi K. z okresu Piešťany.

Súd vyhlásil rozsudok po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavreli prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a obvinený muž.

Dávid priznal, že od roku 2016 na sociálnej sieti pod svojím menom zverejnil rôzne obrazové a textové materiály a vyjadrenia extrémistického charakteru.

Extrémistické vyjadrenia

Napríklad 8. máj 1945 označil ako najčernejší deň v histórii ľudstva, pretože podľa neho „naši nemeckí bratia chceli zachrániť Európu“. Podľa Dávida sa začala „smrť našich bielych národov“.

Odmietol migrantov, ktorým podľa neho „patrí guľka medzi oči“. Týmito a ďalšími výrokmi aj na adresu Židov a iných ľudí spáchal pokračovací prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných práv a slobôd.

Trest na splátky

Kadlečík na otázku sudcu povedal, že sa extrémizmu na internete už nevenuje. Žije s priateľkou a zarába mesačne približne šesťsto eur. Preto požiadal súd, aby mohol trest uhradiť na splátky.

Vzhľadom na osobné a majetkové pomery mu sudca vyhovel. Dávid je povinný zaplatiť tisíc eur v štyroch mesačných splátkach po 250 eur. Priznal, že na svoje konanie doplatil aj stratou pracovnej pozície.

Po skončení súdneho konania prokurátor pre médiá uviedol, aby mladí ľudia, ktorí podobné materiály „zavesili“ pred časom na internet, ich stiahli. Ak sú stále verejne prístupné, je možné za to ich autorov trestne stíhať.

Viac k témam: extrémizmus, rozsudok, trest
Zdroj: Webnoviny.sk – Mladík zaplatí za extrémistické vyjadrenia na internete mastnú pokutu, rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *