Home / Veda a technika / Vedcom sa podarilo z vajíčok uhynutých samcov vytvoriť dve embryá nosorožca tuponosého severného

Vedcom sa podarilo z vajíčok uhynutých samcov vytvoriť dve embryá nosorožca tuponosého severného

11.9.2019 (Webnoviny.sk) – Embryá, ktoré vznikli z vajíčok samice Fatu, už čoskoro prenesú do samice nosorožca tuponosého južného.

Z umelo oplodnených vajíčok dvoch posledných žijúcich samíc nosorožca tuponosého severného (Ceratotherium simum cottoni) vznikli dve embryá.

Vedci v Taliansku nedávno oplodnili vajíčka, ktoré odobrali 22. augusta samiciam Najin a Fatu žijúcim v kenskej rezervácii Ol Pejeta.

Z celkovo desiatich odobratých vajíčok však oplodnili zmrazenými spermiami už uhynutých samcov Suniho a Sauta len sedem. Embryá, ktoré vznikli z vajíčok samice Fatu, už čoskoro prenesú do samice nosorožca tuponosého južného (Ceratotherium simum simum).

Populáciu nosorožcov tuponosých severných zdecimovali desaťročia pytliactva. Posledný samec tohto druhu nosorožca, 45-ročný Sudán, zomrel vlani v marci. Pre problémy súvisiace s vekom ho museli utratiť.

Viac k témam: embryo, nosorožec, vedci
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedcom sa podarilo z vajíčok uhynutých samcov vytvoriť dve embryá nosorožca tuponosého severného © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia otvorila v arktickom Švédsku svoj prvý pevninský štartovací komplex pre malé satelity

Celkový počet satelitov by mohol do roku 2040 dosiahnuť 100-tisíc v porovnaní so súčasnými piatimi tisíckami funkčných satelitov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *