Home / SLOVENSKO / Liberáli sa obávajú, že koalícia nepodporí Galka na post podpredsedu parlamentu

Liberáli sa obávajú, že koalícia nepodporí Galka na post podpredsedu parlamentu

11.9.2019 (Webnoviny.sk) – Post jedného z podpredsedov parlamentu patrí strane Sloboda a Solidarita (SaS). Nemali by sa robiť obštrukcie. Pre agentúru SITA to uviedol poslanec NR SR Martin Klus (SaS).

Kandidátom SaS na post podpredsedu Národnej rady SR je Ľubomír Galko. „Máme obavy o hlasovanie koalície. Dlhodobo sa netaja tým, že spochybňujú osobnú integritu poslanca Ľubomíra Galka. Je tu obava, že nášho kandidáta nepodporia,“ dodal Klus.

SaS vychádza z jednoduchej logiky

„My v SaS vychádzame z jednoduchej logiky, a to sú preferenčné hlasy. Takto sa stala predsedníčkou parlamentu aj Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ďalším v poradí je Ľubomír Galko a o tento post prejavil záujem,“ uviedol Klus.

Predseda koaličného Smeru Robert Fico ešte v júni povedal, že SaS sa musela zblázniť, keď na podpredsedu parlamentu nominovala Ľubomíra Galka.

Dodal, že rešpektuje právo opozície na post podpredsedu parlamentu, ale nemal by ho zastávať Galko. „Tento človek v živote hlas odo mňa nedostane a budem viesť poslanecký klub k tomu, aby opozícia predložila iný návrh,“ povedal šéf najsilnejšej parlamentnej strany.

Hrnčiar zrejme Galka podporí

Podpredseda parlamentu za koaličný Most-Híd Andrej Hrnčiar sa pred letom vyjadril, že Galko jeho hlas dostane.

Podľa Hrnčiara SaS ako najsilnejšia opozičná strana má právo nominovať na jeden post podpredsedu parlamentu toho, koho uzná za vhodné. „Myslím si, že tieto princípy by sme mali rešpektovať, hoci môže mať niekto voči navrhovanej osobe oprávnené výhrady,“ dodal Hrnčiar.

Nomináciu Galka na post podpredsedu parlamentu schválila republiková rada strany. Jeden post podpredsedu parlamentu na základe výsledkov z parlamentných volieb patrí SaS.

Doteraz bola podpredsedníčkou Lucia Ďuriš Nicholsonová, tá však odišla do Európskeho parlamentu. Podpredsedov národnej rady volí a odvoláva národná rada v tajnom hlasovaní nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov. Nového podpredsedu budú poslanci voliť vo štvrtok.

Viac k témam: podpredseda Národnej rady SR (NR SR)
Zdroj: Webnoviny.sk – Liberáli sa obávajú, že koalícia nepodporí Galka na post podpredsedu parlamentu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *