Home / SVET / Foto: Severná Kórea otestovala viachlavňový raketomet, osobne to sledoval aj vodca Kim Čong-un

Foto: Severná Kórea otestovala viachlavňový raketomet, osobne to sledoval aj vodca Kim Čong-un

11.9.2019 (Webnoviny.sk) – Severná Kórea v utorok otestovala veľký viachlavňový raketomet. Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) informovala, že na teste sa osobne zúčastnil severokórejský vodca Kim Čong-un, poprední predstavitelia armády a vládnej Kórejskej strany práce.

Na bližšie neidentifikovanom mieste sledovali dve testovacie paľby. Ako uvádza KCNA, utorkový test splnil svoj účel a umožnil úradom rozhodnúť o „orientácii ďalšej fázy na dokončenie zbrojného systému“.

Druhý test viachlavňového raketometu

Utorkové odpálenie dvoch striel bolo druhým testom viachlavňového raketometu a už ôsmym zbrojným testom od konca júla. Podľa Zboru náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl strely preleteli približne 330 kilometrov ponad celú Severnú Kóreu a smerovali do vôd na jej východnom pobreží.

Pri predošlých testoch Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) otestovala najmenej tri strely krátkeho doletu a systémy raketového delostrelectva, ktoré by podľa odborníkov mohli rozšíriť schopnosť krajiny zasiahnuť ciele v Južnej Kórei. Pchjongjang tvrdí, že masívne raketomety potrebuje na to, aby sa vedel vysporiadať s hrozbami z vonku.

Rokovania o jadrovom programe

Utorkový test prišiel niekoľko hodín po tom, čo prvá námestníčka severokórejského ministra zahraničných vecí uviedla, že KĽDR je pripravená tento mesiac opäť rokovať so Spojenými štátmi o svojom jadrovom programe.

USA však podľa nej musia prísť k rokovaciemu stolu s návrhmi, ktoré uspokoja Severnú Kóreu, inak sa debata medzi krajinami skončí.

Podľa niektorých odborníkov sa Severná Kórea snaží zabezpečiť si úľavy predtým, než sa obnoví diplomacia medzi ňou a USA. Tá skolabovala po druhom summite Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý sa uskutočnil vo februári vo Vietname, pre nezhody o sankciách uvalených na KĽDR.

Viac k témam: raketové testy, rakety, severokórejský vodca
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Severná Kórea otestovala viachlavňový raketomet, osobne to sledoval aj vodca Kim Čong-un © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *