Home / SVET / Poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton v Bielom dome končí, s Trumpom majú odlišné verzie jeho odchodu

Poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton v Bielom dome končí, s Trumpom majú odlišné verzie jeho odchodu

10.9.2019 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump sa rozhodol skončiť spoluprácu so svojím poradcom pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom. Ide o prekvapivý krok, ktorý podľa informácií agentúry The Associated Press (AP) zaskočil aj mnohých predstaviteľov Trumpovej administratívy.

Ako Trump v utorok napísal na Twitteri, ešte v pondelok večer Boltonovi oznámil, že „jeho služby už v Bielom dome nie sú potrebné“, a Bolton mu následne v utorok ráno predložil rezignáciu.

Bolton následne, tiež na Twitteri, predstavil odlišnú verziu svojho odchodu z Bieleho domu. Trumpovi údajne už v pondelok večer sám navrhol, že v jeho službách skončí, a prezident mu na to povedal, že sa o tom ešte ráno porozprávajú.

Vojenské riešenia udalostí

Ako dôvod svojho prekvapivého kroku Trump uviedol, že s mnohými Boltonovými návrhmi a radami „ostro nesúhlasil, tak ako s nimi nesúhlasili aj iní ľudia v administratíve“.

Bolton, ktorý pôsobil už v administratíve viacerých predchádzajúcich republikánskych prezidentov, je považovaný za jedného z najväčších „jastrabov“ v americkej zahraničnej a bezpečnostnej politike a za veľkého zástancu vojenského riešenia krízových udalostí v zahraničí.

Boli rivalmi

S Trumpom sa dlhodobo rozchádzal v názore na konflikt v Sýrii, kde prezident na nátlak Ruska, Turecka a ďalších krajín sľúbil stiahnutie amerických vojsk, no Bolton s týmto rozhodnutím nesúhlasil.

Práve údajná Boltonova nelojalita v tejto otázke a jeho snaha odchod amerických vojsk zo Sýrie aspoň oddialiť ho podľa amerických médií mohla stáť miesto v

Trumpovej administratíve.

Bolton síce doteraz slúžil Trumpovi, no pred voľbami v roku 2016, v ktorých Trump vyhral, bol skôr jeho rivalom. Krátko dokonca sám uvažoval o tom, že Trumpa vyzve v straníckych primárkach a sám sa pokúsi získať republikánsku nomináciu do prezidentského súboja.

Viac k témam: americké vojsko, Biely dom, výpoveď
Zdroj: Webnoviny.sk – Poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton v Bielom dome končí, s Trumpom majú odlišné verzie jeho odchodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *