Home / SLOVENSKO / Liberáli si na mimoriadnom kongrese zvolia svojho predsedu, kandiduje len Sulík

Liberáli si na mimoriadnom kongrese zvolia svojho predsedu, kandiduje len Sulík

7.9.2019 (Webnoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v sobotu vo Zvolene volí svojho predsedu. Mimoriadny kongres, na ktorom sa bude o post lídra SaS uchádzať iba súčasný predseda Richard Sulík, sa uskutoční aj napriek kritike viacerých členov strany. Predseda obsadí stoličku na čele strany na ďalšie štyri roky.

Poslanci navrhli kompromis

V čase obeda sa predstaví kandidát Sulík aj za prítomnosti médií. O tom, či je kongres potrebný, hovorila v pondelok aj republiková rada strany. Ako priblížila predsedníčka parlamentného poslaneckého klubu SaS Natália Blahová po zasadnutí Republikovej rady SaS, viacerí členovia navrhovali, aby sa v sobotu 7. septembra voľba predsedu strany nekonala.

„Viacerí členovi prišli s kompromisným návrhom, aby sa miesto voľby prijímalo uznesenie, ktorým by vyjadrili, že strana stojí za lídrom Richardom Sulíkom a že je náš volebný líder,“ priblížila Blahová s tým, že takýto návrh neprešiel. Blahová, podpredsedovia SaS Ľubomír Galko, Jana Kiššová či poslanci NR SR za SaS Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka sa na kongrese nezúčastnia.

„Hovoríme, že je nevhodné, aby Richard Sulík sám proti sebe kandidoval,“ dodala a podotkla, že nikto iný sa o post lídra SaS neuchádza.

Hlasy o výmene predsedu

Ako pre agentúru SITA v pondelok uviedol líder SaS Richard Sulík, veľká väčšina členov potvrdila účasť na sobotnom mimoriadnom kongrese SaS a ich vôľa je rozhodujúca.

„Zvolanie kongresu je právo predsedu dané stanovami a zvolal som ho preto, lebo sa objavili hlasy na výmenu predsedu. To sa dá len na kongrese,“ uviedol Sulík a dodal, že tajnú voľbu predsedu všetkými členmi strany považuje za najdemokratickejší spôsob, ako rozhodnúť o tom, kto bude lídrom.

Podľa stanov by mali mimoriadnemu kongresu predchádzať mimoriadne okolnosti. Takéto udalosti nikto podľa Blahovej neeviduje. Podľa nej všetci rešpektujú platný mandát predsedu strany Richarda Sulíka. Líder strany sa mal voliť riadne v júni 2020.

Rozkol v strane

V strane Sloboda a Solidarita vznikol pred mimoriadnym snemom vážny rozkol. Ako informoval spravodajský portál sme.sk, denník SME má k dispozícii list, v ktorom 46 z 200 členov SaS vyzvalo Sulíka, aby septembrový kongres zrušil a nechal ho v riadnom termíne po parlamentných voľbách 2020.

„Predseda strany identifikoval imaginárnu skupinu, ktorej predstavitelia v neznámom počte a neznámymi nástrojmi naňho vraj útočia a spochybňujú ho. Svoje podozrenia, ktoré donedávna komunikoval len vnútorne, však už presiakli v týchto dňoch na verejnosť a závažným spôsobom poškodzujú dobré meno nás všetkých,“ píše vo výzve 46 členov, od šéfky parlamentného poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej, cez viacerých členov republikovej rady, až po členov z regiónov.

Sulík na výzvu členov z 23. augusta reagoval zamietavo. Šesť poslancov a jeden člen republikovej rady preto rozposlali členom SaS list, kde oznamujú, že 7. septembra na mimoriadny kongres do Zvolena neprídu. Aj tento list má denník SME k dispozícii.

Zdroj: Webnoviny.sk – Liberáli si na mimoriadnom kongrese zvolia svojho predsedu, kandiduje len Sulík © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *