Home / SVET / Každý siedmy obyvateľ Prahy je cudzinec, ich ekonomická aktivita je vyššia ako u priemerného Pražana

Každý siedmy obyvateľ Prahy je cudzinec, ich ekonomická aktivita je vyššia ako u priemerného Pražana

27.8.2019 (Webnoviny.sk) – V Prahe žilo v roku 2018 viac ako 200-tisíc cudzincov a každý siedmy obyvateľ metropoly tak pochádzal zo zahraničia. Plynie to z dát štúdie, ktorú v utorok zverejnil Inštitút plánovania a rozvoja Praha (IPR).

Cudzinci tak tvoria vyše 16 percent obyvateľov Prahy. Zároveň v metropole žije viac ako tretina (35 percent) všetkých cudzincov, ktorí sú usadení v Českej republike.

Najviac je Ukrajincov a Slovákov

Zhruba tretina cudzincov v Prahe pochádza z Európskej únie a pridružených krajín (Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko).

Podľa národnosti je v Prahe najviac občanov z Ukrajiny (51-tisíc), Slovenska (31-tisíc) a Ruska (24-tisíc). V Prahe je usadených tiež 13-tisíc ľudí s pôvodom vo Vietname a 6-tisíc Američanov.

Zhruba polovica cudzincov má v Prahe trvalý pobyt a ako ukázala analýza, ich ekonomická aktivita je výrazne vyššia ako u „priemerného Pražana“.

Znižujú priemerný vek

Kým vekový priemer cudzincov z krajín EÚ je približne 39 rokov, u cudzincov z tretích krajín je priemer nižší a blíži sa 35 rokom. Cudzinci tak znižujú priemerný vek obyvateľov Prahy, ktorý by sa bez nich pohyboval medzi 43 a 44 rokmi.

Ako analýza pripomenula, cudzinci pomáhajú stabilizovať pracovný trh mesta. Príťažlivosť Prahy je okrem iného daná práve atraktivitou pracovného trhu, uzatvára český spravodajský portál Novinky.cz.

Viac k témam: cudzinci, práca, Slováci v zahraničí
Zdroj: Webnoviny.sk – Každý siedmy obyvateľ Prahy je cudzinec, ich ekonomická aktivita je vyššia ako u priemerného Pražana © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

Piloti boli prevezení do nemocnice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *