Home / SVET / Na lodiach v Stredozemnom mori uviazli stovky migrantov, žiadosť o azyl odmietol aj Madrid

Na lodiach v Stredozemnom mori uviazli stovky migrantov, žiadosť o azyl odmietol aj Madrid

13.8.2019 (Webnoviny.sk) – Viac ako 500 zachránených migrantov zo Stredozemného mora zostáva uväznených na dvoch lodiach mimovládnych organizácií, keďže ich Taliansko a Malta naďalej odmietajú prijať vo svojich prístavoch.

Francúzska charitatívna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v pondelok vo svojom tweete uviedla, že dokončila „kritickú záchranu“ ďalších 105 ľudí, čím počet zachránených migrantov na palube jej lode Ocean Viking vzrástol na 356.

Ďalších 150 migrantov sa nachádza na palube lode španielskej charitatívnej organizácie Proactiva Open Arms.

Odmietli udeliť azyl

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v utorok zopakoval svoj postoj, že ani jedna z lodí nevpláva do talianskych prístavov. Azyl pre 31 detí z lode organizácie Proactiva Open Arms, o ktorý žiadal jej kapitán, odmietlo udeliť aj Španielsko.

Žiadosť v pondelok odovzdal na španielskom veľvyslanectve na Malte Marc Reig, kapitán lode, na ktorej sa nachádza spolu až 151 migrantov z rôznych afrických krajín, pričom časť z nich je na nej už 13 dní.

Ako v utorok vyhlásil José Ábalos, minister španielskej prechodnej vlády, v ktorého kompetencii je aj problematika migrácie, žiadosť o azyl pre deti z lode „nemá žiadnu právnu relevanciu„. Osoba, ktorá žiadosť podala, podľa Ábalosa „nie je právne spôsobilá žiadať o azyl pre tieto neplnoleté osoby„.

Ide o preteky s časom

Na prijatie migrantov zachránených na mori vyzval európske vlády aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Tie sa medzitým sporia o to, ktorá krajina by mala migrantov prijať.

Zvláštny vyslanec UNHCR Vincent Cochetel v utorok uviedol, že „ide o preteky s časom„. „Blížia sa búrky a podmienky sa budú iba zhoršovať,“ povedal.

Podľa UNHCR tento rok zahynulo alebo je nezvestných vo vodách Stredozemného mora medzi Líbyou a Talianskom viac ako 600 ľudí. Európska komisia tvrdí, že urguje členské štáty Európskej únie, aby prijali opatrenia a ponúkli pomoc, nemá však právomoc na intervenciu. Podľa jej hovorkyne „už nie je nič, čo by sme mohli urobiť“.

Viac k témam: Malta, migranti, Španielsko, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Na lodiach v Stredozemnom mori uviazli stovky migrantov, žiadosť o azyl odmietol aj Madrid © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

MAAE znepokojujú možné izraelské útoky na jadrové zariadenia Iránu, tvrdí Mariano Grossi

Teherán v nedeľu zatvoril z bezpečnostných dôvodov jadrové zariadenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *