Home / POLITIKA / Autodeštrukcia KDH v priamom prenose

Autodeštrukcia KDH v priamom prenose

Verejnosti známe rokovania KDH s ultraliberálnou koalíciou Trubanovho Progresívneho Slovenska a Beblavého Spolu minimálne vyvoláva mnohé morálno -politické otázniky.

Dá sa to zhrnúť do dvoch slov:  Drogy a hodnoty.

Predseda KDH Hlina doteraz verejne zaviera oči nad reálnou drogovou minulosťou predsedu Progresívneho Slovenska, budúceho koaličného partnera a potencionálneho budúceho predsedu vlády po februárových  parlamentných voľbách.

Máme na p. predsedu KDH Hlinu v tomto smere nasledovné otázky:

Je p. Truban skutočne dobrým príkladom pre nielen kresťanské rodiny vychovávajúce svoje deti a pre nielen kresťansky orientovanú mládež ?

Nemalo by  v minulosti moralizujúce KDH na čele s jej predsedom Hlinom dať v tomto prípade  verejný podnet alebo priamo trestne oznámenie za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže a šírenie toxikománie ?

Za takýchto okolností    mal by predseda KDH Hlina  verejne a politický ďalej rokovať (a tým nepriamo politicky a morálne podporovať) osobu, ktorá môže byť podozrivá zo spáchania trestného činu  ohrozovania mravnej výchovy mládeže a šírenia toxikománie ?

Prebiehajúca Trubanova politická samovražda a to doslova v priamom prenose, politicky postihne predovšetkým  jeho vlastný politický subjekt , ale tiež subjekty s ktorými rokoval a dohodol sa. Na politické dištancovanie je treba včasnosť a hlavne dôveryhodnosť postojov. Pre Hlinu môže vzniknúť problém. Ak bežný  človek ma nulovú toleranciu k užívaniu, propagácii a šíreniu drog, tak hádam aj predseda KDH Hlina sa k tomu verejne a jednoznačne pripojí, s politickými závermi. Drogový predseda nemôže byť riadnym partnerom pre hodnotového predsedu hodnotovej strany. Nielen na Orave sa však hovorí, že kto mlčí ten svedčí.

Snáď ešte jeden dovetok k Trubanovi. Ako nový politik (dokonca s mediálnou nomináciou na budúceho premiéra) chcel neskromne a sebavedomo vyberať nových ľudí v politike. Problém bol minimálne jeden. Niekto spravil z capa záhradníka.

Vráťme sa však k iným dôležitým otázkam.

Veľmi  zásadnou a aktuálnou politickou otázkou pre KDH a nielen pre nich sú postoje k všeobecným kresťanským hodnotám  a hlavne k nutnosti ich dôslednej ochrany. Navyše žijeme v období všeobecnej krízy kresťanskej politiky a to nielen na Slovensku. Zdá sa, že  kresťanský liberál Hlina si dobre porozumel s ultraliberálmi v osobe Trubana a Beblavého.

 V priamom prenose bola verejnosť zoznámená s jej výsledkami.

Podľa predsedu Hlinu  KDH ako konzervatívna strana citujeme: „Nemôže zahlasovať za registrované partnerstvá ani nezahlasuje. Sú však politické subjekty, ktoré to považujú za svoju prioritu, musíme to rešpektovať“.

Dodajme v záujme účasti vo vláde a a to za každú hodnotovú cenu.

Ako máme toto Hlinové vyhlásenie medzi riadkami čítať a predovšetkým porozumieť. Hlavne jeho veľmi ústretové   posledné slová – „musíme to rešpektovať“. Už to Hlina ani moc netají.

Dodajme inými slovami musíme to akceptovať. Podobnými slovami – musíme s tým súhlasiť.

Podľa dnes už nesporne kresťanského liberála Hlinu sa zdá, že KDH nepodmieni vznik a zotrvanie v budúcej (hypotetickej) vládnej koalícii otázkou odsunutia plnej právnej  legalizácie homosexuálnych partnerstiev a jej všetkých právnych dôsledkov. Takéto parlamentné schválenie za účasti KDH v  budúcej vláde bude politicky chápať ako svojprávne – individuálne rozhodnutie jeho ultraliberálnych partnerov, ktoré bude plne rešpektovať a akceptovať.  Je to akýsi tichý Hlinov, verejný súhlas. Ak ultraliberáli nájdu v parlamente ďalších podporovateľov, tak vládnemu KDH to de facto nebude vadiť. Na dvojstranných osobných rokovaniach možno bol Hlina ešte ústretovejší. Dohovie. Akurát Hlina verejne potvrdil, že KDH v parlamente bude hlasovať proti registrovaným partnerstvám, pričom však výslovne nevylučuje, že takáto vládna koalícia bude pokračovať aj po úspešnom parlamentnom hlasovaní koaličných partnerov o homosexuálnych partnerstvách. Zdá sa, že účasť KDH vo vláde s ultraliberálmi je pre KDH prvoradá a v záujme toho nebude podmienkou vzniku a existencia takejto vlády akákoľvek striktná podmienka – teda neotváranie otázok legalizácie LGBTI práv. Práve naopak. To, že bude KDH hlasovať proti registrovaným partnerstvám v parlamente nie je prekvapením ani pre začiatočníka – politológa zo základným vzdelaním. Bude to len Hlinov akýsi figový list. Možno to raz niekto nazve klamanie telom.

Je však zarážajúce pre tradičné KDH jej postoj k prípadnej parlamentnej  legalizácii registrovaných partnerstiev. KDH zásadne netrvá na svojej neúčasti nielen pri vzniku a tiež pri ďalšom trvaní novej povolebnej vládnej koalície a to ani  pri predpokladanej parlamentnej legalizácii LGBTI.

Z Hlinovho KDH sa z doterajšej fundamentálnej ideovej skaly (KDH) v hodnotovom a politickom systéme asi stane veterná koruhvička v hodnotovo-politickom prístupe. Hodnotovú tradíciu v KDH nahradí politická pružnosť a snaha dostať ministerské kreslá. Za vládu s ultraliberálmi má KDH zaplatiť  celú svoju hodnotovú minulosť a prítomnosť. Dodajme, že aj svoju politickú budúcnosť. Hodnotové ukotvenie KDH  zásadne mení dnešné vedenie KDH a to bez ohľadu na hodnotové ukotvenie väčšiny jej členov (a priaznivcov) a hlavne dnešných  voličov KDH.

Súčasným veľkým verejno-mediálnym výkrikom Hlinovho KDH, pri existencii mnohých neriešených problémov obyčajných ľudí, je pani Lexmann. Je tu  z netrpezlivosti otázka –  prečo pani Lexmann už teraz nie je v Európskom parlamente. Pravdupovediac  pre obyčajných občanov  je to v podstate jedno. Oni rozmýšľajú nad skutočnými každodennými problémami. Nakoniec môžeme odkázať netrpezlivej pani Lexmann, že tam 31.10.2019 konečne bude so všetkými materiálnymi výhodami. Veď tvrdý Brexit je na spadnutie. Len trocha viac trpezlivosti a hlavne pokory. Inak pani Lexmann ako riaditeľka Medzinárodného republikánskeho inštitútu a odborníčka na vplyv dezinformácii na verejnú mienku ma o postavenie postarané.  Všetci netrpezlivo čakáme na jej podnetné návrhy ako zatočiť s dezinformáciami, ale  len veľmi málo vieme o jej hodnotovom nastavení. Zdá sa, že spomenutá pani a p. predseda Hlina sú dnes nositeľmi a symbolmi úpadku kresťanskej strany a tvorcami jej liberálneho „krajšieho“ zajtrajška. Jeden bude protagonistom na Slovensku a druhá bude mať pod palcom vplyvové mainstreamové zahraničie.

Inak predseda Hlina  vo všeobecnosti  používa  slovo pokora. Dodajme, že neškodilo by však z jeho strany viac reálnej (skutočnej) pokory k tradičným kresťanským hodnotám a pokory k výsledkom volieb, ktoré prebehli podľa stanovených pravidiel. S výsledkom padni komu padni. To platí aj pre pani Lexmann. Treba mať viac pokory (a rešpektovania) k hodnotám a k platnej legislatíve. Veď KDH je konzervatívna strana. Aspoň zatiaľ. Hlina chce podľa jeho  slov rešpektovať ultraliberálov, ale mal by  venovať viac pozornosti (a pokory)  otázkam reálneho rešpektu tradičných kresťanských hodnôt.

KDH sa mení postupným Hlinovým politickým strihom na mierne liberálnu stranu so stále kresťanským nádychom. Akúsi stranu mierneho kresťanského pokroku vyhovujúcu mainstreamovým požiadavkám. Asi nakoniec je už videná vládna moc pre mnohých  viac ako hodnota.  Je na počudovanie, že Hlina hneď na začiatku rokovaní vystavil ultraliberálom hodnotový bianco šek. Napriek tomu, že  ultraliberáli budú po voľbách možno viac potrebovať hlasy KDH ako samotné KDH.

 Takto však KDH svojou začatou hodnotovou autodeštrukciou ohrozuje svoje budúce politicko-hodnotové ukotvenie a parlamentné zastúpenie. Dodajme. že aj svoju politickú budúcnosť.

Pri pragmatickom pohľade je Hlina  možno taktik, ale nie stratég. Na chyby KDH čakajú iní politickí „zberači“  kresťanských voličov. Zdá sa, že rámec (pro)kresťanských strán bude  veľmi široký a o dnešného  voliča KDH bude zvýšený záujem. Čo platí vo volebných preferenciách dnes nemusí platiť zajtra.

Žijúci otcovia zakladatelia KDH sa asi z hľadiska stavu ochrany kresťanských hodnôt obracajú na svojich dôchodcovských stoličkách. A dnešní stranícki funkcionári sa môžu Hlinovými, pre niekoho nie celkom premyslenými (možno netrpezlivými), „ťahmi,“  nedostať do parlamentu. Všetko je možné. Hodnotová faktická Hlinova zrada na kresťanských voličov sa nemusí vyplatiť.

Je  otázkou, či dnes pozitívne volebné preferencie KDH takto do februárových parlamentných volieb vôbec vydržia.  

Bruno  Čanády

Stanovisko predsedu KDH Alojza Hlinu pre čitateľov DENNÍKa POLITIKA v úplnom a necenzúrovanom znení

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *