Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / České automobilky vlani vyplatili materským firmám na dividendách rekordnú čiastku

České automobilky vlani vyplatili materským firmám na dividendách rekordnú čiastku

9.8.2019 (Webnoviny.sk) – Rekordných 78,2 mld. českých korún (CZK) vyplatili vlani svojim materským firmám tri české automobilky.

Išlo o takmer štvornásobok sumy, ktorú svojim zahraničným majiteľom českí výrobcovia áut vyplatili v predchádzajúcom roku.

Najviac do Wolfsburgu

Zároveň išlo o takmer štvrtinu celkového vlaňajšieho odlevu dividend z Českej republiky. Informoval o tom portál e15.cz.

Hlavná, viac ako 70-miliardová čiastka, zamierila do nemeckého mesta Wolfsburg, čiže do sídla automobilky Volkswagen, ktorá je matkou firmy Škoda Auto.

Český závod Hyundai poslal materskej spoločnosti 7,5 mld. CZK a automobilka TPCA odovzdala 260 mil. CZK. Tohtoročný návrh dividend firma Škoda Auto, ktorá je najväčším českým výrobcom áut, nezverejnila.

Peniaze potrebujú inde

Na účty japonsko-francúzskych vlastníkov automobilky TPCA v tomto roku odíde 278 mil. CZK. Nošovický závod automobilky Hyundai materskej spoločnosti pošle viac ako 9 mld. CZK.

„Automobilky nemajú dôvod v Česku ďalej investovať. Potrebujú svoje peniaze inde. Buď ich z politických dôvodov smerujú do výroby elektromobilov v domovskej krajine alebo z ekonomických dôvodov do výroby v krajine, ktorej pracovná sila je lacnejšia ako v Česku,“ uviedol ekonóm spoločnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Viac k témam: automobilky, dividendy
Zdroj: Webnoviny.sk – České automobilky vlani vyplatili materským firmám na dividendách rekordnú čiastku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *