Home / SVET / Video: Nagasaki si pripomína výročie zhodenia atómovej bomby, starosta skritizoval jadrové veľmoci

Video: Nagasaki si pripomína výročie zhodenia atómovej bomby, starosta skritizoval jadrové veľmoci

9.8.2019 (Webnoviny.sk) – Japonské mesto Nagasaki si v piatok pripomína 74. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, v dôsledku ktorého zomreli desaťtisíce ľudí.

Skritizoval jadrové veľmoci

Starosta Tomihisa Taue v tejto súvislosti skritizoval jadrové veľmoci vrátane USA a Ruska za to, že nevyvíjajú dostatočné úsilie na dosiahnutie sveta bez nukleárnych zbraní.

Naopak, obaja bývalí nepriatelia z čias studenej vojny sa podľa neho vracajú k vývoju a nasadeniu takýchto zbraní po tom, čo nedávno zrušili kľúčovú Zmluvu o jadrových zbraniach stredného doletu (INF), ktorú uzavreli ešte v roku 1987.

Situácia v súčasnom svete zahŕňajúcom jadrové zbrane je extrémne nebezpečná. Výsledky nášho dlhodobého úsilia zbaviť svet jadrových zbraní sa rúcajú a nebezpečenstvo nukleárnej katastrofy rastie,“ varoval Taue.

Terč jadrového útoku

Tri dni po Hirošime, 9. augusta 1945 zhodili Američania atómovú bombu aj na Nagasaki, kde zahynulo približne 70-tisíc ľudí.

USA deklarovali, že ich cieľom bolo predísť ďalším vojnovým obetiam a nevypočítateľným útokom tejto ázijskej krajiny.

Tokio napokon 15. augusta kapitulovalo, čím sa prakticky skončila druhá svetová vojna. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku.

Viac k témam: atómová bomba, jadrová dohoda, jadrové zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Nagasaki si pripomína výročie zhodenia atómovej bomby, starosta skritizoval jadrové veľmoci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *