Home / EKONOMIKA / Brusel je ochotný s Johnsonom rokovať o brexite, ale odmieta meniť dohodu o usporiadaní vzťahov

Brusel je ochotný s Johnsonom rokovať o brexite, ale odmieta meniť dohodu o usporiadaní vzťahov

6.8.2019 (Webnoviny.sk) – Európska únia vyhlásila, že jej dvere sú otvorené, ak by britský premiér Boris Johnson chcel diskutovať o odchode jeho krajiny z bloku, ale Brusel trvá na tom, že o dohode o usporiadaní vzťahov po brexite nie je možné opätovne rokovať.

Najlepšia možná zmluva

Hovorkyňa Európskej komisie (EK) Annika Breidthardtová v utorok uviedla, že dohoda o brexite „je najlepšou možnou zmluvou„.

Johnson sa vyjadril, že Británia 31. októbra z EÚ odíde s dohodou alebo bez nej, čo vyvoláva obavy zo škodlivého tvrdého brexitu.

Johnson žiada vypustenie klauzuly

Britský premiér uviedol, že klauzula o udržaní hladkého toku tovarov cez hranice medzi Írskom, ktoré je členom EÚ, a Severným Írskom by znamenala, že jeho krajina bude viazaná obchodnými pravidlami únie. Johnson chce, aby sa táto klauzula z dohody vypustila.

Hovorkyňa EK v tejto súvislosti povedala, že Brusel je k dispozícii, ak by Británia „chcela rokovať a ujasniť podrobnejšie svoj postoj„.

Viac k témam: Brexit, Severné Írsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Brusel je ochotný s Johnsonom rokovať o brexite, ale odmieta meniť dohodu o usporiadaní vzťahov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *