Home / EKONOMIKA / Banský úrad odmieta kritiku za sadzby za vyťažené zlato, podľa SaS obral štát o stovky tisíc eur

Banský úrad odmieta kritiku za sadzby za vyťažené zlato, podľa SaS obral štát o stovky tisíc eur

6.8.2019 (Webnoviny.sk) – Hlavný banský úrad odmieta kritiku strany SaS, podľa ktorej mal uplatnením nízkej sadzby poplatku za vyťažené zlato obrať štátny rozpočet o stovky tisíc eur.

Ako uvádza úrad vo svojom stanovisku, kritiku opozičných politikov považuje za neodbornú a zavádzajúcu a tvrdenia o pochybení odmieta.

Situáciu preverí ministerstvo

Ťažobná spoločnosť podľa úradu ťaží a predáva koncentrát, v ktorom nie je možné obsiahnuté kovy, vrátane zlata, oceniť reálnymi trhovými cenami.

Banský úrad postupuje riadne, podľa platnej legislatívy a nepovolil žiadnu výnimku v rozpore s pravidlami a je pripravený výšku stanovenej sadzby obhájiť aj pred prípadnou kontrolou,“ uvádza sa v stanovisku úradu.

Situáciu sa po pondelňajšej tlačovej konferencii SaS chystá preveriť ministerstvo hospodárstva, hoci dodáva, že doteraz jestvujúci stav nikto nespochybňoval.

Údajne uplatňovali nižší poplatok

Poslanci SaS tvrdili, že Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici uplatňoval na vyťaženú rudu s obsahom zlata poplatok 0,1 % z jej ceny, kým podľa platnej legislatívy sa na zlato musí uplatňovať sadzba 5 %. Ťažobná spoločnosť tak podľa liberálov namiesto zhruba 400-tisíc eur odviedla ročne Environmentálnemu fondu iba osem tisíc eur.

Hlavný banský úrad však tvrdí, že predmetné dobývacie priestory boli pridelené historicky ešte v roku 1961 pre dobývanie medenej rudy a neskôr v rokoch 2004 a 2011 upravované pre dobývanie polymetalických rúd s minimálnym množstvom zlata a striebra.

Nejde teda o ťažbu zlata, ako napríklad v dobývacom priestore Kremnica, ale o polymetalické rudy, z ktorých úpravami vzniká koncentrát.

Hodnota potrebná na ocenenie

Započítajúc jednotlivé premenné vzorca na výpočet úhrady a stanoveného legislatívneho stropu nie je možné exaktne prepočítať množstvo kovu z ložiska na svetové ceny na komoditnej burze kovov,“ konštatuje banský úrad.

Kvalita zlata obsiahnutého v koncentráte podľa úradu nemá v žiadnom prípade hodnotu potrebnú na jeho ocenenie z pohľadu reálnej trhovej ceny, kde musí mať zlato ako komodita rýdzosť vyššiu ako 99 %. „Opačné tvrdenia sú zavádzajúce,“ dodáva úrad.

Reč je pritom o činnosti spoločnosti Slovenská banská, spol. s r.o., ktorá v dobývacích priestoroch Hodruša – Hámre a Banská Štiavnica VII ťaží a spracúva polymetalické rudy na koncentrát určený na vývoz do huty Umicore SA Hoboken v Belgicku. Podľa banského úradu totiž finálny koncentrát nie je možné technologicky spracovať v Slovenskej republike.

Vyťažili desiatky tisíc ton rúd

Vlani firma pritom podľa zverejnených údajov vyťažila 45,8 tisíca ton rúd, z ktorých vyrobila a predala 1 095 ton koncentrátu a dosiahla za ne tržby takmer 16,5 milióna eur. Zároveň dosiahla solídny zisk v objeme 6,7 milióna eur.

Vo zverejnených dokumentoch taktiež priznáva, že orgánom štátnej správy odviedla za vyťažené nerasty iba 8,4 tisíca eur, ďalších takmer 4-tisíc eur predstavoval poplatok za dobývací priestor. Spoločnosť Slovenská banská je vlastnená piatimi fyzickými osobami.

Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o stanovisko aj spoločnosť Slovenská banská.

Viac k témam: ťažba zlata
Zdroj: Webnoviny.sk – Banský úrad odmieta kritiku za sadzby za vyťažené zlato, podľa SaS obral štát o stovky tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *