Home / SLOVENSKO / Čo je to rozšírená zodpovednosť výrobcov od A-Z

Čo je to rozšírená zodpovednosť výrobcov od A-Z

31.7.2019 (Webnoviny.sk) – RZV ukladá výrobcom povinnosť postarať sa o výrobok vo všetkých fázach jeho životného cyklu. Od návrhu, cez výrobu a spotrebu, až po vznik odpadu.

Máte menší, či väčší obchodík? Ste výrobca, dovozca, či prepravca? Akým spôsobom sa vás týka zákon o odpadoch? Aké výrobky spadajú pod tento zákon? Máte za ne viesť evidenciu? Kam a kedy zasielať ohlásenia? Týka sa aj vás RZV (rozšírená zodpovednosť výrobcov)?

Čo je RZV ako rozšírená zodpovednosť výrobcov?

Ide o zodpovednosť a povinnosť tých subjektov, ktoré uvádzajú na slovenský trh tzv. vyhradené výrobky. Tieto subjekty sa nazývajú výrobcovia.

RZV ukladá výrobcom povinnosť postarať sa o výrobok vo všetkých fázach jeho životného cyklu. Od návrhu cez výrobu a spotrebu až po vznik odpadu. Samozrejme cieľom je predchádzanie vzniku odpadu, opätovné použitie a až následné nakladanie s odpadmi.

Čo spadá pod tzv. vyhradený výrobok?

Vyhradeným výrobkom môže byť:

Obal
Neobalový výrobok
Elektrozariadenia
Batérie a akumulátory
Pneumatiky
Vozidlá

Výrobca obalov versus výrobca neobalových výrobkov

Ak ste spoločnosť, ktorá balí alebo plní výrobky do obalov; dováža na Slovensko tovar zabalený v obale; vyrába, prípadne dováža a následne predáva prázdne obaly priamo spotrebiteľovi; alebo si objednáva zabalenie výrobku, ktorý uvádza na trh pod svojou obchodnou značkou, tak ste výrobca obalov.

Výrobca neobalových výrobkov je osoba, ktorá vyrobí alebo si nechá vyrobiť neobalový výrobok a uvedie ho na trh na Slovensku; prepraví alebo si nechá prepraviť neobalový výrobok na územie SR z iného členského štátu a uvedie ho na trh v SR; alebo dovezie, prípadne si nechá doviezť na územie SR z iného ako členského štátu neobalový výrobok a uvedie ho na trh v SR.

Uvedenie neobalového výrobku na trh je prvé dodanie neobalového výrobku do etapy distribúcie, spotreby alebo používania na Slovensku v rámci podnikateľskej činnosti za poplatok alebo bezplatne.

Ak uvádzate akýkoľvek výrobok na slovenský trh, aj vás sa týkajú povinnosti vyplývajúce z RZV.

Povinnosti si môžete plniť prostredníctvom:

OZV (organizácia zodpovednosti výrobcov)
Individuálne (nevyhnutné získať autorizáciu od MŽP)
Prostredníctvom tretej osoby (prúd odpadov batérií a akumulátorov)

Finančné prostriedky získané vďaka RZV slúžia obciam a mestám na zabezpečenie triedeného zberu pre papier, plasty, kovy, sklo a kombinované materiály.
Široká verejnosť má takto triedený zber zadarmo.

Inzercia

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *