Home / EKONOMIKA / Sporitelia v druhom pilieri čoraz častejšie menia dôchodkovú správcovskú spoločnosť

Sporitelia v druhom pilieri čoraz častejšie menia dôchodkovú správcovskú spoločnosť

21.7.2019 (Webnoviny.sk) – Sporitelia v druhom pilieri menia svojho správcu penzijných úspor čoraz častejšie.

Kým v roku 2017 zmenilo dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS) takmer 26 tisíc sporiteľov, vlani to už bolo 27,4 tisíca účastníkov druhého piliera a za prvý polrok tohto roka išlo takmer o 17,9 tisíca zrealizovaných prestupov ku konkurenčnej dôchodkovej spoločnosti.

Na prestup je potrebný akceptačný list

Vyplýva to z informácií, ktoré agentúra SITA poskytol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Keďže v druhom penzijnom pilieri si v súčasnosti na svoj dôchodok sporí vyše 1,51 milióna ľudí, DSS ročne menia približne dve percentá sporiteľov.

Ak sa sporiteľ v druhom pilieri rozhodne zmeniť DSS, musí v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého alebo prechodného bydliska osobne požiadať o vydanie tzv. akceptačného listu. Pracovník Sociálnej poisťovne overí, ako dlho je sporiteľ v DSS.

Vydanie listu na počkanie

Ak o akceptačný list sporiteľ požiada viac ako dva roky odo dňa vzniku jeho prvého dôchodkového poistenia a zároveň ak odo dňa jeho posledného prestupu medzi DSS neuplynul najmenej jeden rok, za vydanie akceptačného listu je povinný zaplatiť Sociálnej poisťovni poplatok vo výške 16 eur.

Inak je vydanie akceptačného listu bezplatné. Akceptačný list vybavuje pobočka na počkanie a sporiteľ ho následne odovzdá tej DSS, do ktorej sa rozhodol prestúpiť.

Viac k témam: dôchodkové sporenie, dôchodky, DSS Dôchodková správcovská spoločnosť, Sociálna poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Sporitelia v druhom pilieri čoraz častejšie menia dôchodkovú správcovskú spoločnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *