Home / SVET / Duterte podpísal zákon trestajúci sexuálne obťažovanie, zakáže aj pískanie a nevhodné vtipy

Duterte podpísal zákon trestajúci sexuálne obťažovanie, zakáže aj pískanie a nevhodné vtipy

15.7.2019 (Webnoviny.sk) – Filipínsky prezident Rodrigo Duterte podpísal zákon, ktorý určuje tresty za rôzne činy sexuálneho obťažovania vrátane pískania či nevhodných sexuálnych vtipov, z ktorých viaceré skupiny bojujúce za ženské práva obvinili aj jeho samotného.

Legislatíva je obrovským víťazstvom

Hlavná autorka zákona nazvala novú legislatívu „obrovským víťazstvom“ v boji proti narastajúcej kultúre hrubých sexistických činov.

Zákon definuje celý rad urážlivých činov vrátane hvízdania na niekoho, dotieravého pozorovania, nadávok, mizogýnnych činov, sexistických urážok a nepretržitého rozprávania sexuálnych vtipov na verejnosti a na internete, ale aj prenasledovania, odhaľovania genitálií či ohmatkávania.

Tresty zahŕňajú pokuty, ale aj odňatie slobody v závislosti od závažnosti činu. Cuzdincom, ktorí tento zákon porušia, hrozí po odpykaní trestu alebo po zaplatení pokuty deportácia.

Kauza znásilnenia austrálskej misionárky

Duterte je neslávne známy svojimi prejavmi, v ktorých nechýbajú vulgárne výrazy a sexuálne vtipy. Aktivisti ho opakovane obviňujú zo sexizmu a mizogýnie.

Prezident napríklad na kauzu znásilnenia austrálskej misionárky v meste, kde bol kedysi starostom, reagoval v minulosti vyhlásením, že on ako starosta mal byť „podľa správnosti medzi prvými“.

Ženským členkám komunistických povstaleckých oddielov zase pohrozil, že im budú vojaci strieľať medzi nohy.

Viac k témam: filipínsky prezident, sexuálne obťažovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Duterte podpísal zákon trestajúci sexuálne obťažovanie, zakáže aj pískanie a nevhodné vtipy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *