Home / šport / Ostatné športy / Slovensko nemá istú miestenku v hádzanárskej Lige majstrov, rozhodovať bude renking krajín

Slovensko nemá istú miestenku v hádzanárskej Lige majstrov, rozhodovať bude renking krajín

15.7.2019 (Webnoviny.sk) – Sezóna 2019/2020 je predo dvermi, ale Európska hádzanárska federácia (EHF) už myslí aj na tú ďalšiu, ktorá prenesie so sebou výrazné zmeny v kontinentálnych pohárových súťažiach klubov.

EHF nedávno zverejnila rebríček krajín, na základe ktorého sa rozdeľujú miestenky do jednotlivých pohárov. Keďže príde k reforme aj Ligy majstrov, pre Slovensko je podstatnou informáciou, že v tejto chvíli nemá garantované miesto v najprestížnejšej európskej súťaži, a to napriek tomu, že družstvo hádzanárov Tatrana Prešov je v ostatnom období jej pravidelným účastníkom.

Zníženie počtu účastníkov

Od ročníka 2020/2021 však príde k zníženiu počtu účastníkov, miestenku do LM má garantovaných len prvých 9 krajín z renkingu. Desiatym účastníkom bude zástupca najlepšej krajiny podľa výsledkov v Pohári EHF (po novom už Európskej hádzanárskej lige) a zvyšných šesť miest bude udelených na základe katalógových kritérií klubom, ktoré požiadajú o účasť v Lige majstrov. Môže ísť o kluby z krajín (maximálne jedna požiadavka za federáciu), ktoré nemajú potvrdené miesto, ako aj o druhé kluby z krajín s potvrdeným miestom. Toto je šanca aj pre slovenského šampióna.

Podľa aktuálneho rebríčka na základe dosiahnutých výsledkov z troch ročníkov (2016/17, 2017/18 a 2018/19) má garantované miesto v LM mužov 2020/2021 Francúzsko, Nemecko, Severné Macedónsko, Maďarsko, Španielsko, Poľsko, Dánsko, Chorvátsko, Portugalsko.

Jednobodový odstup za Ruskom

Slovensku patrí 18. miesto s jednobodovým odstupom za Ruskom. Na základe tohto umiestnenia môžu zo SR v EP 2020/2021 štartovať štyri kluby – po dva v Európskej hádzanárskej lige a Pohári EHF (doterajší Vyzývací pohár/Challenge Cup). Už len zostup o jednu pozíciu v renkingu by pre slovenské mužské tímy znamenal, že pomer klubov v EHL a Pohári EHF sa z 2 – 2 zmenil na 1 – 3.

V kategórii žien, kde figuruje Slovensko v renkingu na 21. priečke, má nárok na miestenku v LM Maďarsko, Rusko, Rumunsko, Dánsko, Francúzsko, Nórsko, Nemecko, Severné Macedónsko, Čierna Hora. Slovenský zväz hádzanej môže na základe umiestnenia v rebríčku prihlásiť jedno družstvo do EHL a tri do Pohára EHF.

Viac k témam: Liga majstrov v hádzanej
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko nemá istú miestenku v hádzanárskej Lige majstrov, rozhodovať bude renking krajín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mikaela Shiffrinová sa na svahy vrátila vo veľkom štýle, vyhrala slalom v Aare a spečatila zisk malého glóbusu

Predchádzajúce týždne vynechala pre problémy s kolenom, ktoré si poranila ešte v januári pri páde v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *