Home / SLOVENSKO / Harabin si nechce prevziať cenu Homofób roka na Dúhovom pochode, nepodporí šírenie LGBT agendy

Harabin si nechce prevziať cenu Homofób roka na Dúhovom pochode, nepodporí šírenie LGBT agendy

15.7.2019 (Webnoviny.sk) – Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin z etických dôvodov principiálne vylučuje svoju účasť na podujatiach, ako je Dúhový PRIDE.

Rešpektujem síce inakosť, ale odmietam legitimizovať a podporovať šírenie LGBT agendy,“ uviedol Harabin v nedeľu na sociálnej sieti Facebook v súvislosti s prevzatím anti-ceny Homofób roka 2018.

Dúhový PRIDE Bratislava nemá nič s anketou

Tú mu organizátor ankety Inštitút ľudských práv navrhol odovzdať na festivale Dúhový PRIDE. Organizátor festivalu Občianske združenie Dúhový PRIDE Bratislava sa však od odovzdania anti-ceny na pochode dištancuje.

Dúhový PRIDE Bratislava nemá nič spoločné so spomínanou anketou. Zameriavame sa na zviditeľňovanie samotnej LGBT komunity a nie ľudí bojujúcich proti nej,“ povedal pre agentúru SITA Martin Macko zo združenia Dúhový PRIDE Bratislava. Anketu Homofób roka organizuje Inštitút ľudských práv s podporou neformálneho združenia Dúhové Slovensko.

Sudca Harabin minulý týždeň na sociálnej sieti Facebook oznámil, že anti-cenu Homofób roka si prevezme. „Ak homofóbom roka má byť človek, ktorý len hovorí vždy pravdu, drží sa zákona, pokúša sa o spravodlivosť, chráni tradičnú rodinu a našu národnú identitu, tak budiš. V takom prípade vyhlasujem, že cenu prevezmem rád a s hrdosťou ako vyznamenanie aj za účasti celej mojej rodiny, pretože chcem ukázať manželke, rodinným príslušníkom, deťom a vnukom, že som príkladne chránil našu podstatu, kultúru, zvyky a tradície,“ napísal Harabin. Výhru v siedmom ročníku ankety o anti-cenu Homofób roka Harabinovi priniesol výrok: „Nie je možné, aby na základných školách naše deti učili dvaja homosexuáli, čo je v rozpore s ústavou.

Cenu získal s veľkým predstihom

Odovzdanie ceny Harabin minulý týždeň aktivistom navrhol uskutočniť v liečebnom dome Rubín v Dudinciach, kde bol na pooperačnej rehabilitácii, v prítomnosti kúpeľných hostí. Programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv (IĽP) Alena Krempaská reagovala, že aktivitám ako Homofób roka sa venujú dobrovoľnícky a do Dudiniec ísť nemôžu. „Odovzdať anti-cenu Homofób roka na Dúhovom PRIDE sme navrhli Štefanovi Harabinovi po tom, čo uviedol, že to chce na verejnom mieste, aby si vzal aj rodinu,“ povedal pre agentúru SITA Peter Weisenbacher z IĽP. Ďalšie informácie od Harabina inštitút nezískal. Na otázku agentúry SITA, či mali dohodnuté odovzdávanie ceny s organizátormi Dúhový PRIDE a či naplánovali iné miesto odovzdania, Weisenbacher neodpovedal.

Víťazom siedmeho ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa Harabin stal s veľkým predstihom. Medzi nominovanými bol aj ďalší prezidentský kandidát Róbert Mistrík, ktorý skončil druhý s veľkým odstupom. Ostatní traja nominovaní sú z radov cirkvi, a to kňaz Marián Kuffa, katolícky biskup Milan Chautur a trnavský arcibiskup Ján Orosch. Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko. Na hlasovaní sa na webovej stránke ludskeprava.sk/homofob zúčastnilo rekordných vyše 40-tisíc ľudí.

Viac k témam: Dúhový pochod PRIDE, Homofób roka
Zdroj: Webnoviny.sk – Harabin si nechce prevziať cenu Homofób roka na Dúhovom pochode, nepodporí šírenie LGBT agendy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *