Home / EKONOMIKA / Mun Če-in varoval Tokio, že prísnejšia kontrola exportu do Južnej Kórey viac poškodí Japonsko

Mun Če-in varoval Tokio, že prísnejšia kontrola exportu do Južnej Kórey viac poškodí Japonsko

15.7.2019 (Webnoviny.sk) – Juhokórejský prezident Mun Če-in vyzval Japonsko, aby zrušilo nedávne zavedenie prísnejšej kontroly exportu materiálov pre moderné technológie do Južnej Kórey.

Prezident v pondelok povedal, že táto kontrola ohrozuje ekonomickú spoluprácu oboch krajín a mohla by viac poškodiť Japonsko ako Južnú Kóreu.

Soul považuje obmedzenia v obchode za odvetu za to, že juhokórejský súd tento rok prikázal japonským firmám odškodniť juhokórejské obete nútenej práce počas druhej svetovej vojny.

Japonská ekonomika bude poškodená viac

Mun Če-in vyhlásil, že Južná Kórea spor využije ako príležitosť na zníženie závislosti od Japonska posilnením svojho technologického odvetvia a diverzifikovaním dovozu.

Narušená dôveryhodnosť spolupráce s Japonskom inšpiruje naše firmy k zrušeniu ich závislosti od japonských materiálov, komponentov a vybavenia. Upozorňujem, že nakoniec to bude japonská ekonomika, ktorá bude poškodená viac,“ povedal Mun Če-in.

Firmy vyzývali na bojkot japonských tovarov

Juhokórejský prezident sa takto vyjadril len niekoľko hodín po tom, ako sa desiatky majiteľov malých firiem zhromaždili v Soule a vyzývali na bojkot japonských tovarov.

Tisíce Juhokórejčanov podpísali petície zverejnené občanmi na webovej stránke prezidentského úradu, ktoré žiadajú bojkot japonských produktov a cestovania do Japonska a aj to, aby sa Južná Kórea na budúci rok nezúčastnila na Letných olympijských hrách v Tokiu.

Viac k témam: Japonsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Mun Če-in varoval Tokio, že prísnejšia kontrola exportu do Južnej Kórey viac poškodí Japonsko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *