Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Zamestnanci Volkswagenu budú mať istotu práce a vyššie mzdy, odbory sa dohodli na kolektívnej zmluve

Zamestnanci Volkswagenu budú mať istotu práce a vyššie mzdy, odbory sa dohodli na kolektívnej zmluve

11.7.2019 (Webnoviny.sk) – Volkswagen Slovakia (VW SK) a odborová organizácia Moderné odbory Volkswagen (MOV) sa dohodli na novej kolektívnej zmluve s platnosťou na štyri roky.

Dohoda o kolektívnej zmluve začne platiť od 1. septembra tohto roka do 31. augusta 2023 a obsahuje predovšetkým postupné zvyšovanie tarifných miezd, ako aj päťročnú garanciu zamestnanosti. Informovala o tom hovorkyňa VW SK Lucia Kovarovič Makayová.

Postupné zvyšovanie platov

V novej kolektívnej zmluve dohodli obe strany zabezpečenie zamestnanosti na najbližších päť rokov. Spoločnosť sa zaviazala neuplatňovať skončenie pracovného pomeru z organizačných dôvodov a nadbytočnosti.

V oprávnených situáciách bude zamestnávateľ po dohode s odborovou organizáciou využívať pre zachovanie zamestnanosti vopred odsúhlasené nástroje flexibility ako skrátený pracovný týždeň, konto pracovného času či náhradu mzdy v prípade prekážky na strane zamestnávateľa.

Zmluva hovorí aj o postupnom zvyšovaní tarifných miezd o 3,5 percenta a jednorazovej platbe vo výške 350 eur od 1. septembra 2019. V nasledujúcom roku zvýšia mzdy o ďalších 4,2 percenta, pričom jednorázová platba má byť 250 eur, v rokoch 2021 a 2022 mzdy porastú o 4,5 percenta. Jednorázová platba v roku 2022 bude 200 eur.

Dlhšie prestávky

Okrem garancie zamestnanosti a zvyšovania tarifných miezd sa v podniku dohodli aj na predĺžení prestávky v práci o platených päť minút. Všetky doteraz dohodnuté výhody vyplývajúce z kolektívnej zmluvy zostávajú zachované.

„Zabezpečenie garancie zamestnanosti a stabilita pracovných miest sa stali na najbližšie roky prioritou, a to najmä pri udržaní dobrých pracovných a mzdových podmienok, ktoré sme dosiahli v predchádzajúcich kolektívnych vyjednávaniach. Táto naša dohoda môže byť inšpiráciou aj pre iné podniky,“ uviedol predseda MOV Zoroslav Smolinský.

Viac k témam: kolektívna zmluva, Moderné odbory Volkswagen, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnanci Volkswagenu budú mať istotu práce a vyššie mzdy, odbory sa dohodli na kolektívnej zmluve © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *