Home / EKONOMIKA / Informatika / Na Slovensku sa uskutočnil historicky prvý verejný videohovor v 5G sieti

Na Slovensku sa uskutočnil historicky prvý verejný videohovor v 5G sieti

10.7.2019 (Webnoviny.sk) – Na Slovensku sa uskutočnil prvý verejný videohovor v sieti piatej generácie v histórii. Stalo sa tak v sieti mobilného operátora 4ka.

Najnovšia generácia mobilnej siete

Technológia 5G pritom otvára nové možnosti v priemysle, internete vecí, v manažovaní a bezpečnosti miest, taktiež podporí zavádzanie autonómnych vozidiel. Vďaka extrémne krátkej odozve však umožní napríklad aj rozvoj riešení v starostlivosti o zdravie na diaľku, informuje 4ka.

„Pre spustenie našej 5G siete bolo potrebné spojiť sily 4ky a Swanu, teda presnejšie ich frekvenčné pásma 1,8 a 3,7 GHz. Táto úzka spolupráca umožní obom sesterským spoločnostiam predstaviť svojim zákazníkom nové typy konvergentných služieb,“ uvádza 4ka.

Operátori v stredu predviedli v sieti 5G videotelefonát, rýchlosť pripojenia 1 Gbit za sekundu v mobilnej sieti, ukázali možnosť využitia najnovšej generácie siete pre video on demand služby a tiež využitie technológie virtuálnej reality pomocou dronu i panoramatickej kamery.

Partnerom je čínska spoločnosť

Technickým partnerom projektu je čínska spoločnosť ZTE a stredajšej prezentácie sa v Banskej Bystrici zúčastnil aj viceprezident korporácie Li Ming. Ako uviedol, cieľom ZTE je prinášať technológie budúcnosti do každodenných životov a teší sa, že partnerom čínskej korporácie na Slovensku je 4ka a Swan.

Spoločnosť Swan sa chce pritom v nasledujúcom období zamerať na prípravu zákazníckych riešení postavených na 5G sieti. „Očakávame, že sa na slovenskom trhu v krátkom období objavia nové typy 5G koncových zariadení, ako smartfóny, routre a podobne, ktoré umožnia ich prvé komerčné využitie v sieti 4ky a Swanu,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Swan a Swan Mobile Juraj Ondriš.

Spoločnosť Swan Mobile je súčasťou holdingu DanubiaTel a na Slovensku prevádzkuje mobilného operátora 4ka. Svoju činnosť začala v roku 2014 a v súčasnosti prevádzkuje a rozvíja plnohodnotnú mobilnú 4G sieť. Eviduje viac ako 600 tisíc zákazníkov.

Viac k témam: 4ka, 5G sieť, SWAN
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku sa uskutočnil historicky prvý verejný videohovor v 5G sieti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *