Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu podpísala dohodu o predvolebnej spolupráci s KDH

Aktualizované: Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu podpísala dohodu o predvolebnej spolupráci s KDH

10.7.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 10. júla 11:00

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu v stredu podpísala dohodu o predvolebnej spolupráci s Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH).

Na stredajšej tlačovej besede o tom informovali predstavitelia všetkých troch strán. Lídri Alojz Hlina (KDH), Miroslav Beblavý (Spolu) aj Michal Truban (PS) sa zhodli, že má zmysel rokovať o spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, do ktorých zostáva osem mesiacov.

Podľa Beblavého treba Slovensko posunúť vpred. Spoločne chcú riešiť problémy v školstve či zdravotníctve.

Strany sú vnímané ako protipóly

V dohode sa zaväzujú, že na seba nebudú v kampani útočiť a že budú viesť konštruktívny dialóg s cieľom nájsť programové prieniky. Nevylúčili, že k dohode môžu pristúpiť aj iné opozičné strany.

Naším cieľom je zvýšiť šancu, že na Slovensku po roku 2020 vznikne pevná a výkonná vláda, ktorá výrazne zlepší kvalitu spravovania štátu, úroveň služieb občanom a štýl politiky na Slovensku,“ priblížil ciele dohody Beblavý.

Zároveň vysvetlil, že ak chce demokratická opozícia vymeniť po voľbách Smer a jeho koaličných partnerov, musí viesť slušný dialóg a hľadať to, čo ju spája.

PS/SPOLU a KDH sú vnímané ako protipóly v slovenskej politike, pretože sa nezhodnú v niektorých otázkach. Zhodneme sa však v tom naozaj dôležitom,“ dodáva líder Spolu.

Na Slovensku je dopyt po zmene

Šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban doplnil, že stará generácia vládnucich politikov sa konfliktmi snaží rozdeľovať ľudí, aby im zakryli oči pred korupciou a oni sa udržali pri moci. „Aj takto chceme ľuďom ukázať, že to so zmenou politickej generácie myslíme vážne,“ objasnil líder PS.

Predseda KDH Alojz Hlina považuje hodnotové rozdiely za prirodzené a prekonateľné dialógom. „Slovensko má na viac. Verím tomu, že nie sme odkázaní na to, aby nám tu vládli politici ako Harabin, Kotleba, Fico a vládna moc bola prepojená s ľuďmi ako Kočner, Bašternák či Vadala. Nie je umením sa nedohodnúť, to dokáže každý. Na Slovensku je veľký dopyt po zmene a naši občania si zmenu zaslúžia,“ priblížil Hlina.

„Túto dohodu preto považuje za to minimum, čo sme povinní urobiť pre zmiernenie napätia na Slovensku a udržanie nádeje pre našich občanov, že alternatíva existuje,“ dodal.

Viac k témam: KDH Kresťanskodemokratické hnutie, parlamentné voľby na Slovensku, Progresívne Slovensko, SPOLU – občianska demokracia
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu podpísala dohodu o predvolebnej spolupráci s KDH © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *