Home / šport / Hokej / Šatan berie funkciu prezidenta SZĽH ako záväzok, teší ho silný mandát

Šatan berie funkciu prezidenta SZĽH ako záväzok, teší ho silný mandát

26.6.2019 (Webnoviny.sk) – Delegáti Kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) zvolili v stredu nového prezidenta hokejového hnutia, ktorým sa stal Miroslav Šatan.

„Je to pre mňa záväzok na dlhšie obdobie. Takmer sedemdesiatpercentnú podporu delegátov vnímam ako silný mandát, najmä preto, že ostatní kandidáti mali dlhší čas na prípravu. Ja som mal povinnosti pri reprezentácii a o kandidatúre som sa rozhodol až pred niekoľkými týždňami. Nebolo veľa času na agitovanie, stretol som sa s klubmi v troch väčších skupinách a to bolo asi všetko,“ povedal na tlačovom brífingu Šatan, ktorého nečaká po hektickom období žiaden oddych.

Nový výkonný výbor

Už vo štvrtok bude prvýkrát viesť stretnutie nového Výkonného výboru SZĽH. V ňom budú figurovať na základe stredajšieho hlasovania delegátov Michal Handzuš, Martin Kohút, Ľudovít Jurínyi, Ladislav Gross, Miroslav Lipovský, Marcel Ozimák, Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel ako zástupca športovcov.

Zo spomenutých mien vyjadril kongres najväčšiu podporu Handzušovi, ten získal až 231 hlasov. „Michal dlhodobo pracuje pre nás, zapojili sme ho do komisie mládeže, diskutovali sme o viacerých problémoch a máme pripravené riešenia,“ uviedol Šatan.

Topoľčiansky rodák bol doteraz generálnym manažérom slovenských reprezentácií a na uvoľnenú stoličku bude musieť nájsť náhradu.

„O generálnom manažérovi som zatiaľ neuvažoval, máme pred sebou letné obdobie, v júli alebo auguste by sme to mohli vyriešiť. Zoberieme si čas, oslovíme ľudí. Nesúri nás to v lete,“ vysvetlil.

Prvé kroky do klubov

Naopak, Šatan má jasnejšie v tom, aké budú jeho prvé kroky na novej pozícii. „Na konci leta, v jesenných mesiacoch chcem obísť všetky kluby. Máme víziu, chceme ju konzultovať a mala by vzniknúť akási jednota slovenského hokeja.“

Šmátrala aj Rusnák sa vyjadrili, že spoluprácu so Šatanom si vedia predstaviť. Majster sveta z Göteborgu 2002 však uprednostňuje druhého menovaného.

„Dara Rusnák si vážim, je to legenda a bol to môj vzor z mladosti. Inšpiroval ma, keď zvíťazil s tímom Československa na MS 1985. Ak nám podá pomocnú ruku, radi ju využijeme. Šmátralov volebný program ma vyľakal. Boli tam sľúbené finančné pomoci a týmto spôsobom by hokej rýchlo prišiel do krachu. Myslím si, že by to bola cesta naspäť. Súčasťou takého šéfovania som nechcel byť. Je však kontrolórom zväzu, a tak budeme musieť ďalej spoločne pracovať v rámci hnutia,“ zhrnul 44-ročný niekdajší útočník.

Osem predchodcov

Na čele slovenského hokejového hnutia pred Šatanom pôsobilo sedem mužov. Od roku 1992 sa v tejto funkcii vystriedali Ján Mitošinka, Viktor Špakovský, Dušan Pašek, Ján Stanovský, Juraj Široký st., Igor Nemeček a Martin Kohút. Práve posledný menovaný viackrát podporil Šatanovu kandidatúru na pozíciu šéfa zväzu.

Kongres v stredu zvolil taktiež predsedu Disciplinárnej komisie SZĽH, ktorým sa stal Rastislav Jakubovič. Pozíciu podpredsedu disciplinárky obsadil Jakub Homoľa. Členom Odvolacej antidopingovej komisie SZĽH sa stal Jozef Breznický. Postu predsedu Volebnej komisie SZĽH sa ujme Rastislav Železník.

Pozície predsedu a podpredsedu Odvolacej antidopingovej komisie SZĽH obsadia až na decembrovom kongrese, pretože v júnovom termíne sa nikto neprihlásil. Koncom kalendárneho roka sa bude riešiť aj dvanásty bod programu júnového kongresu – zmena legislatívnych noriem (stanovy SZĽH, súťažný poriadok SZĽH a disciplinárny poriadok SZĽH).

Viac k témam: SZĽH Slovenský zväz ľadového hokeja
Zdroj: Webnoviny.sk – Šatan berie funkciu prezidenta SZĽH ako záväzok, teší ho silný mandát © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zvolenskí hokejisti sa udržali pri živote, zápas Nitry a Popradu rozhodli samostatné nájazdy (video)

Zvolenskí hokejisti odmietli koniec sezóny, keď po prvý raz zdolali hráčov Michaloviec (3:2).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *