Home / SVET / Večné mesto má večný problém, Rím je zasypaný odpadkami a nikto to nedokáže vyriešiť

Večné mesto má večný problém, Rím je zasypaný odpadkami a nikto to nedokáže vyriešiť

26.6.2019 (Webnoviny.sk) – Lekári v Ríme varujú pred možnými zdravotnými rizikami preplnených odpadkových košov a kontajnerov v rímskych uliciach.

Talianska metropola opätovne bojuje s núdzovou situáciou, ktorú navyše zhoršujú letné horúčavy. Likvidácia odpadu je vo večnom meste problémom už desaťročia.

Zlyhali viacerí starostovia

Odkedy v roku 2013 zatvorili skládku odpadov Malagrotta, Rím nemá väčšie miesto, kde by mohol zlikvidovať 1,7 milióna ton odpadu, ktorý každoročne vyprodukuje.

Problém s mestským odpadom sa počas rokov nepodarilo vyriešiť viacerým starostom mesta z rôznych strán.

Ten sa navyše stal ešte vypuklejším odkedy je starostkou Ríma Virginia Raggiová z populistického Hnutia piatich hviezd, ktorá nastúpila do úradu pred troma rokmi.

Jej administratíva čelí frustrácii a hnevu zo strany turistov aj obyvateľov Ríma pre hromady odpadu, ktoré ohrozujú zdravie ľudí a kazia imidž mesta.

Nebezpečné vynášanie smetí

Zvieratá ako psy, mačky, potkany alebo aj vtáky, napríklad čajky, predstavujú vážne zdravotné riziko, keď sa hrabú v odpadkoch a prostredníctvom výkalov následne rozširujú bakteriálne infekcie, uviedol pre agentúru Associated Press Roberto Volpe z talianskej Národnej rady pre výskum (CNR).

„Hlavné nebezpečenstvo pre nás predstavuje vynášanie smetí,“ varuje Volpe, podľa ktorého je riziko, že si ľudia kontamináciu prinesú so sebou domov. „Preto je dôležité, aby sme si následne poriadne umyli ruky,“ uzavrel.

Úradníci v Ríme, ktorí sa často sporia o možnom východisku z pretrvávajúceho stavu núdze, sa zhodujú v jednej veci – problém s odpadom potrebuje dlhodobé riešenie.

Viac k témam: odpad, Rím, životné prostredie
Zdroj: Webnoviny.sk – Večné mesto má večný problém, Rím je zasypaný odpadkami a nikto to nedokáže vyriešiť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev očakáva začiatok rokovaní o vstupe do EÚ v prvej polovici tohto roka, podľa Šmyhaľa to bloku prinesie viac výhod

Šmyhaľ zdôraznil päť oblastí v ktorých by členstvo Ukrajiny mohlo byť pre EÚ prínosom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *