Home / EKONOMIKA / V Michalovciach majú vzniknúť stovky pracovných miest, Pellegriniho vláda odklepla akčný plán

V Michalovciach majú vzniknúť stovky pracovných miest, Pellegriniho vláda odklepla akčný plán

26.6.2019 (Webnoviny.sk) – V okrese Michalovce by malo vzniknúť 824 nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti v Michalovskom okrese by mala postupne klesnúť na úroveň priemernej nezamestnanosti v Košickom kraji a v roku 2022 na úroveň priemeru celého Slovenska.

S takýmto cieľom počíta akčný plán okresu, ktorý v stredu schválila vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Michalovciach.

Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Michalovce, ktorá je blízko desiatim percentám, sa má znížiť približne na osem percent a z 824 pracovných miest, musia byť všetky vytvorené v okrese Michalovce na základe zadefinovania v akčnom pláne,“ uviedol po rokovaní vlády podpredseda vlády pre investície a informatizáciu SR Richard Raši.

Lacná pracovná sila z Ukrajiny

Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2019 až 2022 vo výške takmer 77 miliónov eur sa pritom predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 72,5 milióna eur. Celková výška regionálneho príspevku má byť viac ako 4,4 milióna eur.

V okrese Michalovce momentálne pracuje 526 cudzincov prevažne z Ukrajiny. „My sem nechceme voziť lacnú pracovnú silu z Ukrajiny, my máme záujem vytvoriť podmienky pre slovenských občanov, ktorí majú záujem pracovať,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.

Obnova klziska aj námestia

Vláda ako tradične na výjazdových rokovaniach aj v Michalovciach vyčlenila dotáciu pre samosprávy a organizácie v okrese. Na projekty rozdelila spolu takmer 1,6 milióna eur.

Mesto Michalovce získalo na vybudovanie križovatky ulíc Hollého – Sládkovičova – Partizánska príspevok 200 tisíc eur. Z ďalších podporených projektov pôjde 50 tisíc na obnovu klziska v meste Strážske a 75 tisíc pôjde na rekonštrukciu námestia s výstavbou okružnej križovatky vo Veľkých Kapušanoch.

K pôvodnej dotácii jeden milión eur pribudlo priamo na zasadnutí ďalších 600 tisíc eur na vybudovanie kruhovej križovatky v Michalovciach, na futbalové ihrisko s umelou trávou pri šiestej ZŠ v Michalovciach, pre autistickú školu v Klokočove či chodník pre obec Horovce.

Okres Michalovce bol 19. októbra 2018 zaradený Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny do zoznamu najmenej rozvinutých okresov. Akčný plán bol pripravený okresným úradom Michalovce v spolupráci so zástupcami miest a obcí okresu Michalovce, zástupcami štátnej správy a podnikateľskými subjektmi.

Viac k témam: dotácie, minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, nezamestnanosť, pracovné miesto, Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – V Michalovciach majú vzniknúť stovky pracovných miest, Pellegriniho vláda odklepla akčný plán © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívci odhaľujú nedostatky plánovaných zmien vo verejnom obstarávaní. Koalícii ponúkajú návod na opravu (video)

Pozmeňujúcimi návrhmi mieni urýchliť investície aj verejné obstarávanie a podporiť stavebníctvo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *